Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Hoe hoog wordt het eigen risico in 2018?

eigen-risico-verhogen-klein.jpg

Het verplichte eigen risico van de zorgverzekering is € 385 per verzekerde voor 2018. Ten opzichte van 2017 blijft het bedrag onveranderd.

Het demissionair kabinet had tijdens Prinsjesdag officieel aangekondigd dat het eigen risico volgend jaar zou stijgen naar € 400. Op verzoek van de formerende partijen werd hier echter vanaf gezien. Het eigen risico van 2018 blijft dus € 385. Zorgverzekeraar DSW heeft laten weten het eigen risico voor 2018 voor zijn eigen verzekerden te verlagen naar € 375.

Ontwikkeling eigen risico in de zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt, voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Het eigen risico zoals we het nu kennen, werd in 2008 geïntroduceerd.  In 2006 en 2007 werd je beloond als je niet claimde op je zorgverzekering. Met de no-claimregeling kon je een teruggave van maximaal € 255  krijgen als je geen gebruik maakte van zorg. Toen het verplicht eigen risico in 2008 ingevoerd werd, was de hoogte € 150. Sindsdien is het gestegen naar € 385.  Het eigen risico 2018 is dus ruim twee keer zoveel geworden.

Kan het verplichte eigen risico verder stijgen?

Het verhogen van het verplichte eigen risico maakt de zorg minder toegankelijk. Dat is ook één van de redenen waarom het eigen risico € 385 is gebleven. Ook worden de zorgkosten voor de verzekerden met een kleine beurs en een zwakke gezondheid verder verhoogd door het eigen risico naar boven bij te stellen. Gezamenlijk moeten alle verzekerden voldoende geld bijeen brengen om de gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar te houden. Door een verdere verhoging van het eigen risico komen de zwaarste lasten nog meer op de zwakste schouders. Verzekerden met een zwakke gezondheid hebben het financieel namelijk vaak al zwaar.

Eigen risico afschaffen?

Door het afschaffen van het eigen risico kunnen Nederlanders met een zwakke gezondheid worden ontzien. Ze zijn vaak in januari al het eigen risico kwijt door medische kosten. Maar het afschaffen heeft gevolgen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) ontstaat er door de afschaffing een financieel tekort van € 4,5 miljard. Dit moet op een andere manier weer opgebracht worden. Dit zou zorgen voor een stijging van de premie van € 284 per jaar (€ 23,67 per maand). Daarnaast zullen de zorgkosten ook stijgen. Het eigen risico zorgt namelijk voor een drempel voor het maken van zorgkosten. Als deze drempel wegvalt, maken verzekerden sneller en eenvoudiger zorgkosten.

Wat wil de zorgsector?

De Nederlandse Patiëntenfederatie pleit voor een minimaal wettelijk eigen risico van € 175. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil het totale eigen risico gelijk houden, maar een maximaal eigen risico van € 150 voor eenvoudige ziekenhuisbehandelingen. Zelfs als de behandeling een stuk duurder is.

Wat wil de politiek?

politiek.jpg

Voor de verkiezingen in maart 2017 hebben een aantal politieke partijen zich uitgesproken over de toekomst van het eigen risico in de zorgverzekering. Meerdere partijen zoals GroenLinks, SP, PvdA en PVV willen af van de eigen bijdrage. SGP, CDA en ChristenUnie pleiten voor een verlaging D66 en VVD tornen liever niet aan het eigen risico.

Vrijwillig verhogen van eigen risico

Steeds meer mensen kiezen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Volgens een marktanalyse van de NZa heeft ongeveer 12 procent van de Nederlanders een eigen risico van € 485 of hoger. 8,5 procent heeft zelfs het maximumbedrag van € 885.

Voor gezonde mensen die zelden iets mankeren, kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico te verhogen. Je ontvangt dan een korting op de maandelijkse premie die kan oplopen tot meer dan 20 euro per maand. Daar staat echter wel een hoger risico op hogere zorguitgaven tegenover als er wel onverhoopt iets gebeurt.

Eigen risico aanpassen?

Als je het eigen risico van je zorgverzekering voor 2018 wilt aanpassen, kan dat vanaf half november tot 31 december 2017. 

Rond half november 2017 ontvang je van je zorgverzekeraar een nieuw aanbod voor je zorgverzekering 2018. Vanaf dan kun je overstappen of je verzekering aanpassen. Seintje ontvangen als alle premies bekend zijn? Meld je aan voor onze Poliswekker 2018.

Geactualiseerd: 16-11-2017

Geactualiseerd: donderdag 16 november 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie