Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Nieuwe zorgverzekering afsluiten: hoe en tot wanneer?

Je kunt nu je zorgverzekering voor 2024 kiezen. De premies stijgen hard in 2024, dus het is belangrijk om goed te vergelijken. De af te sluiten zorgverzekering moet passen bij de zorg die je nodig hebt, maar ook een betaalbare premie hebben. Kies de zorgverzekering met of zonder aanvullende verzekering.

Ga snel naar:

Vergelijk en sluit af
 

Keuzehulp


 

Wie moet een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, moet verplicht een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Na de geboorte van kinderen moeten ze binnen 4 maanden doorgegeven worden aan de zorgverzekeraar van één van de ouders. De basisverzekering afsluiten is in ieder geval verplicht. In het basispakket zitten de belangrijkste zorgkosten.

Tot welke datum kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

Je hebt tot en met 31 december de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten met gratis opzegservice. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering namelijk voor je op als je de zorgverzekering voor 1 januari bij ze afsluit.Heb je een maand extra tijd nodig? Zeg dan in ieder geval zelf voor 1 januari je huidige zorgverzekering op. Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten. 

18 jaar geworden - wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Als je 18 jaar wordt, hoef je niet tot het eind van het jaar te wachten om een andere zorgverzekering af te sluiten. Uiterlijk de 1e van de volgende maand na je verjaardag moet je een zorgverzekering hebben. Dit mag de verzekeraar zijn die je ook vóór je 18e al had, maar een andere zorgverzekeraar kan je vast een betere dekking en prijs bieden dan de polis van je ouders. Misschien heb je bijvoorbeeld geen of andere aanvullende dekkingen nodig of is de premie van een andere basisverzekering lager.

Tip: heb je een nieuwe baan bij een andere werkgever en moet je uit de collectieve zorgverzekering van je huidige werkgever? Dan kan je ook tijdens het jaar een andere collectieve zorgverzekering van je nieuwe werkgever afsluiten.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten - waarop letten?

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten voordat je een zorgverzekering afsluit: 

Heb ik voldoende aan de basisverzekering?

De belangrijkste zorg zit in de basisverzekering. Denk maar eens aan de huisarts, spoedeisende zorg en ziekenhuiszorg. Als je eigenlijk alleen deze zorg gebruikt, is een basisverzekering voldoende. Andere aandachtspunten zijn:

Kan een aanvullende zorgverzekering uit?

Het kan zo zijn dat je meer zorg nodig hebt, zoals fysiotherapie of een bezoek aan de tandarts. Daar heb je een aanvullende zorgverzekering voor nodig. Maar moet je dan ook gelijk een aanvullende verzekering afsluiten? Doe dat alleen als het uit kan. De premie moet niet hoger zijn dan de vergoeding in 2024. En dat je niet 24 fysiobehandelingen verzekerd als je verwacht dat je 9 keer naar de fysiotherapeut moet. 

Wil je bij je huidige verzekeraar blijven?

Ook dan kun je een andere zorgverzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar tegen een lagere premie. Zo kun je besparen in het nieuwe kalenderjaar.

In 2024 nog een zorgverzekering afsluiten: zo doe je dat

Een zorgverzekering afsluiten kun je ook over de de drukke maanden november en december heen tillen. De voorwaarde is: je moet de huidige zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari 2024.

Op twee manieren kan de oude zorgverzekering beëindigd worden:

1. Je hebt een nieuwe zorgverzekering gekozen.

In dit geval zorgt de nieuwe zorgverzekeraar voor het opzeggen van de oude polis. Na het afsluiten van de nieuwe zorgverzekering heb je nog 14 dagen bedenktijd. Heb je de nieuwe zorgverzekering in de laatste twee weken van december aangevraagd? Dan kun je deze in januari dus nog wijzigen of weer opzeggen en alsnog een andere zorgverzekering afsluiten.

2. Je hebt zelf de zorgverzekering opgezegd bij de verzekeraar.

Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

Tot 1 februari met terugwerkende kracht een zorgverzekering afsluiten

Je hebt nadat de oude zorgverzekering voor 1 januari door jouzelf is opgezegd, tot 1 februari om een zorgverzekering af te sluiten. De ingangsdatum van de nieuwe verzekering is 1 januari. De nieuwe verzekering gaat dus met terugwerkende kracht in. De zorgkosten die je maakt voordat de nieuwe zorgverzekering ingaat, komt voor rekening van de nieuwe verzekeraar. 

Let wel op dat je ook echt vóór 1 februari de nieuwe zorgverzekering afsluit. Daarna vervalt namelijk de regel dat de verzekering met terugwerkende kracht per 1 januari in gaat.

Je hebt de oude zorgverzekering niet opgezegd vóór 1 januari

Je kunt helaas niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering. Verzekeraars willen jou nog wel een nieuwe zorgverzekering aanbieden, maar het opzeggen van de oude zorgverzekering gaat niet meer lukken.

De aanvullende zorgverzekering toch nog aanpassen

Binnen 14 dagen na het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering kun je de aanvullende dekking nog aanpassen. Dat is logisch, want je kunt de aangevraagde verzekering ook nog annuleren. Onder normale omstandigheden kun je de aanvullende verzekering daarna niet meer aanpassen. Lees in dit artikel wat de uitzonderingen zijn, dus bij welke zorgverzekeraars je nog tot en met 31 januari de aanvullende verzekering kunt aanpassen.

Heb je vragen over het afsluiten van zorgverzekeringen? Bel ons en wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Geactualiseerd: dinsdag 5 december 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie