Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Wat zijn de kosten van een tandartsverzekering?

Leestijd: 4 minuten

Bij het afsluiten van de basisverzekering worden er geen vragen gesteld over jouw gezondheid. Zorgverzekeraars hebben zelfs een acceptatieplicht. Dat betekent dat zorgverzekeraars je moeten accepteren voor de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering kun je wel vragen voor de "kiezen" krijgen. Geef je niet het gewenste antwoord? Dan kan de verzekeraar jou weigeren voor de tandartsverzekering.

Stel, je sluit een nieuwe zorgverzekering af. Aanvullend kies je voor een tandartsverzekering met een ruime dekking. Voordat de verzekeraar jou hiervoor accepteert, worden er eerst een paar vragen gesteld over jouw gebit. De hamvraag voor de verzekeraar is: ‘Worden er hoge tandartskosten verwacht?’. Je sluit de verzekering niet voor niets af, dus waarschijnlijk verwacht je op termijn hoge kosten. Niet alle verzekeraars doen moeilijk hoor. Er is een ruime keuze in zorgverzekeringen met een ruime dekking voor tandartskosten.

Wat zijn de kosten van een tandartsverzekering?

Verzwijg hoge tandartskosten niet

Vooral bij de tandartsverzekeringen met een hoge dekking worden er vragen gesteld of wordt er om een zogeheten saneringsverklaring gevraagd. Een dergelijke verklaring, ook wel tandartsverklaring genoemd, wordt opgesteld door de tandarts. Interessant wordt het als de verzekeraar een prognose van de verzekerde zelf verwacht. Verwacht je hoge tandartskosten? Zeg je ‘ja’, dan weigert de verzekeraar de aanvullende verzekering mogelijk. Je kunt ‘nee’ zeggen, maar wat als je het wel weet? Bij verzwijging kan de verzekering opgezegd en uitkeringen geweigerd worden. Bovendien wordt het dan heel moeilijk om toegelaten te worden bij een andere verzekeraar. Je bent namelijk verplicht dit te melden bij alle andere verzekeraars waar je in de toekomst een tandartsverzekering wilt afsluiten.

Hoge kosten bij de tandarts? Ik weet van niets!

Een lastig issue. De tandarts geeft tijdens een consult aan dat er een aantal ‘aandachtspuntjes’ zijn. Zie het als adviespuntjes bij een APK-keuring van je auto. De tandarts zegt bijvoorbeeld dat bij het volgende consult een aandachtspunt nader bekeken moet worden. Mogelijk moet je een dure behandeling ondergaan, maar zeker is het niet. Moet je nu bij de verzekeraar opgeven dat je hoge tandartskosten verwacht of toch niet? Lastig! Als je de kosten daadwerkelijk verwacht, moet je dit bij de aanvraag opgeven, tenminste als erom wordt gevraagd.

Je bent geen tandarts!

De neiging is groot om de vragen in jouw voordeel in te vullen, maar doe dat niet. Aan de andere kant hoef je ook geen conclusies te trekken. Als de tandarts aangeeft dat er aandachtspuntjes zijn, wil dat nog niet zeggen dat er hoge kosten aan zitten te komen. De hoogte van kosten inschatten kun jij niet. Trek zelf geen conclusies, maar blijf juist bij de feiten. En beantwoord aanvullende vragen ook op deze manier.

Tandartsverzekering is geen melkkoe

Je besluit om volgend jaar je gebit te saneren. Volgens de tandarts komen de kosten uit op € 1.500. Het zou wat zijn als je één jaar kunt kiezen voor een tandartsdekking die de volledige kosten dekt en deze het volgende jaar weer opzegt. Andere verzekerden moeten dit financiële gat weer dichten. Niet zo gek dus dat verzekeraars voor de meest uitgebreide tandartsverzekeringen vragen stellen over de kosten die je kunt verwachten.

Ik heb altijd betaald en nooit geclaimd

“Ik betaal altijd mijn premie en als er iets is geven ze niet thuis”, wordt vaak gezegd over verzekeraars. Logisch dat het zo voelt, maar een verzekering is geen spaarpot. Als iets volgens de voorwaarden verzekerd is, volgt er een uitkering.

Conclusie? Wees eerlijk en blijf bij de feiten. Een afwijzing door de verzekeraar kan irritaties opwekken, maar bedenk wel dat verzekeraars kritisch moeten zijn.

Gelukkig zijn er voldoende zorgverzekeringen om tussen te kiezen. In onze vergelijking kun je zien of je direct wordt geaccepteerd of na beoordeling. En vergelijken loont, want de verschillen lopen op tot tientjes per maand!

Verzacht het financiële leed

Je hebt een ruime keuze in zorgverzekeringen. Ga dus vergelijken om te zien welke verzekeraars jou een ruime dekking willen bieden tegen een lage premie. Je bent vrij om na 12 november 2019 over te stappen, maak er dus ook gebruik van als je flink geld kunt besparen. Zo kun je de premie van de zorgverzekering in laag houden.

Wat zijn de kosten van een tandartsverzekering? | Poliswijzer

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 14 februari 2023
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie