Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

60 procent blijft trouw aan de zorgverzekeraars

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

In 2018 liggen de zorgpremies verder uit elkaar dan in de afgelopen jaren. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering is bijna 400 euro. Toch blijven de meeste Nederlanders trouw aan hun zorgverzekeraar. Dat blijkt uit de Zorgthermometer die onderzoeksbureau Vektis jaarlijks publiceert. Hierin staan alle ins en outs over het afgelopen zorgseizoen. De belangrijkste feiten delen wij graag met jou.

Loont overstappen en is er eigenlijk wel iets te kiezen?

Ongeveer 6% van de verzekerden stapt over, 94% dus niet. Loont overstappen en is er eigenlijk wel iets te kiezen? Deze vragen stelde Vektis aan Ernst van Koesveld, directeur Zorgverzekeringen bij het ministerie van VWS. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis voor de basisverzekering is 380 euro per jaar. "Op basis daarvan kun je zeggen dat overstappen loont, dat geld is snel verdiend", vindt  Van Koesveld. Hij vergelijkt een polis met een reep chocola waarbij het niet zo moet zijn dat dezelfde reep met verschillende wikkels erom wordt verkocht voor verschillende prijzen en met de suggestie dat de smaak ook anders is. Kortom, op het etiket wil je kunnen lezen met welke van de 55 standaardpolissen je te maken hebt. De NZa houdt hier toezicht op.

Overstappen houdt zorgverzekeraars scherp

"Het goede van overstappen is dat het zorgverzekeraars scherp houdt. Overstappers profiteren zelf van een lagere premie of een beter passend pakket en behalen daar hun voordeel. Premiedruk, concurrentie in de markt, daar profiteert iedereen van. Het maakt daarbij niet uit hoeveel mensen er overstappen, als er maar overstappers zijn”, aldus Van Koesveld.

61-procent-trouw-aan-zorgverzekeraar.PNG

Grote verzekeraars verliezen en kleinere verzekeraars winnen 


De vier grote verzekeraars hadden in 2006 nog 91% van de Nederlanders verzekerd. Het gaat om Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Ze hebben nu nog 86,5% van de verzekerden verzekerd, maar deze cijfers geven een vertekend beeld. De grote reuzen hebben namelijk ook een aantal kleine verzekeraars opgeslokt. Dus in werkelijkheid hebben de grote verzekeraars nog meer klanten verloren, maar deels weer teruggekocht. De grote winnaar in 2018 was Stad Holland. Zij kregen 16% meer verzekerden in de boeken. De grote verliezer was FBTO, met een daling van bijna 11%.
 

Het marktaandeel van de4 grootste zorgverzekeraars:

  • Zilveren Kruis: 5 miljoen verzekerden
  • VGZ: 3,8 miljoen verzekerden
  • CZ: 3,6 miljoen verzekerden
  • Menzis: 2,2 miljoen verzekerden

Nederlanders besparen vooral door een hoger eigen risico

Eind 2017 hebben 12,6% van de verzekerden gekozen voor een extra eigen risico bovenop het standaard eigen risico van € 385. Het ging om een verhoging van het eigen risico van € 100 tot maximaal € 500. Dit is een manier om te besparen, maar hier is wel een verrassende conclusie uit te trekken. Er zijn namelijk meer verzekerden die bereid zijn om een deel van de medische kosten te dragen, dan dat er overstappers zijn. Het is voor de portemonnee slimmer om over te stappen naar de goedkopere verzekeraars dan om zelf eventuele extra kosten op de schouders te nemen.

besparen-op-je-zorgpremie-en-eigen-risico-groot (002).jpg

Wat kost de zorgverzekering gemiddeld?
 

In 2006 kostte de zorgverzekering (basisverzekering) gemiddeld € 88,33. Voor 2018 komt de premie gemiddeld op € 114,83. Een stijging van maar liefst € 26,50 per maand (€ 318 per jaar). Het gemiddelde zegt niet alles, want de goedkoopste basisverzekering van 2018 komt op € 93,85 en de duurste op € 125,50. Hiertussen zit dus een verschil van € 31,65. Blijven zitten waar je zit kost dus onnodig veel geld.

Collectieve zorgverzekeringen uit de gratie

De meeste Nederlanders zijn voor zorg verzekerd via een collectief, maar sinds 2015 daalt het aantal. In 2014 was nog 70,5% van de Nederlanders verzekerd via een collectief. In 2018 is het percentage gezakt naar 66,6%. Dat wordt waarschijnlijk mede veroorzaakt doordat de kortingen steeds verder teruglopen. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien bij de gemeentecollectieven. Het kan ook veroorzaakt worden doordat collectief verzekeren vaak toch gewoon duur is. De grootste winnaars van het collectief verzekeren zijn de verzekeraars zelf.

Voor 2019 wordt een sterke stijging van de zorgpremie verwacht. Hoe hoog de premies worden, geven verzekeraars nog niet vrij. Wij houden het in de gaten!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie