Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Kun je in januari nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

door Juul Dijkhuis

Tot 1 januari kon je overstappen naar een andere zorgverzekering, maar ook in het nieuwe jaar kan het nog steeds. Onder welke voorwaarden kun je alsnog een andere keuze maken voor je zorgpolis?

wijzigen-aanvullende-verzekeringen-tot-1-februari-0.jpg

Kijk je nu pas voor het eerst naar jouw zorgverzekering voor 2020? Dan ben je voor het aanpassen en overstappen te laat. Heb je jouw zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd of ben je de afgelopen twee weken overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering? In dat geval kun je ook in januari nog overstappen of een verandering in je zorgverzekering aanbrengen.

Voorwaarde: is de oude zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd?

Op twee manieren kon de oude zorgverzekering beëindigd worden:

1. Je hebt een nieuwe zorgverzekering gekozen.

In dit geval zorgt de nieuwe zorgverzekeraar voor het opzeggen van de oude polis. Na het afsluiten van de nieuwe zorgverzekering heb je nog 14 dagen bedenktijd. Heb je de nieuwe zorgverzekering in de laatste twee weken van december aangevraagd? Dan kun je deze in januari dus nog wijzigen of weer opzeggen en alsnog een andere zorgverzekering kiezen.

2. Je hebt zelf de zorgverzekering opgezegd bij de verzekeraar.

Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.

De aanvullende zorgverzekering toch nog aanpassen

Binnen 14 dagen na het afsluiten van je nieuwe zorgverzekering kun je de aanvullende dekking nog aanpassen. Dat is logisch, want je kunt de aangevraagde verzekering ook nog annuleren. Onder normale omstandigheden kun je de aanvullende verzekering meestal niet meer aanpassen. Lees hier wat de uitzonderingen zijn.

Tot 1 februari met terugwerkende kracht een zorgverzekering afsluiten

Je kunt nog tot 1 februari een zorgverzekering afsluiten, als je de oude zorgverzekering vóór 1 januari hebt opgezegd. De ingangsdatum van de nieuwe verzekering is 1 januari. De nieuwe verzekering gaat dus met terugwerkende kracht in. De zorgkosten die je maakt voordat de nieuwe zorgverzekering in gaat, komt voor rekening van de nieuwe verzekeraar. 

Let wel op dat je ook echt vóór 1 februari de nieuwe zorgverzekering afsluit. Daarna vervalt namelijk de regel dat de verzekering met terugwerkende kracht per 1 januari in gaat.

Welke zorgverzekering kies ik?

Ga naar Poliswijzer.nl en wij helpen jou met het maken van de juiste keuze. Op de website zie je een overzicht van de basisverzekeringen gesorteerd op de hoogte van de premie. De goedkoopste zorgverzekering staat bovenaan. Door het instellen van de filters aan de linkerzijde kun je de zorgverzekering afstemmen op jouw persoonlijke wensen. Je kunt bijvoorbeeld tandartskosten of fysiotherapie meeverzekeren. 

Je hebt de oude zorgverzekering niet opgezegd vóór 1 januari

Je kunt dan helaas niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering. Verzekeraars willen jou nog wel een nieuwe zorgverzekering aanbieden, maar het opzeggen van de oude zorgverzekering gaat niet meer lukken. 

Heb je vragen over het vergelijken van zorgverzekeringen? Bel ons en wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie