Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Iedereen weer verplicht verzekeren voor tandartskosten?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Een goed onderhouden gebit zorgt voor lagere tandartskosten. Vooral voor de langere termijn. Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben geen geld voor de tandarts en gaan daarom niet meer heen. Volgens mensenrechtenorganisatie Dokters van de Wereld moet de vergoeding voor tandartskosten weer in de basisverzekering. Tandartskosten weer toevoegen is een verstandig besluit, maar het maakt de zorgverzekering (basisverzekering) natuurlijk wel duurder.

pw-blog-tandartsverzekering-of-sparen-groot.jpg

Kinderen tot 18 jaar kunnen al gratis naar de tandarts

Sinds 2006 zijn tandartskosten voor verzekerden boven de 18 jaar niet meer standaard verzekerd in de zorgverzekering. In een aanvullende verzekering kun je tandartskosten toevoegen aan je zorgverzekering. Zonder een aanvullende verzekering betaal je controles en ingrepen zelf. Voor kinderen onder de 18 jaar zijn tandartskosten wel verzekerd in de basisverzekering. Helaas bestaan hier veel misverstanden over, want ook kinderen gaan minder vaak naar de tandarts. Vooral kinderen uit achterstandswijken gaan niet meer voor een behandeling naar de tandarts, omdat de ouders onterecht toch bang zijn voor een rekening.

Een petitie moet tandartsdekking voor iedereen terugbrengen

Dokters van de Wereld heeft een petitie gestart om de politiek onder druk te zetten. De petitie is op 23-08-2021al 76.494 keer ondertekend. In 2019 is ook al een petitie opgestart en deze is 16.464 keer ondertekend. Als er voldoende draagvlak is voor het toevoegen van tandartskosten aan de basisverzekering zal de politiek eerder besluiten om er gehoor aan te geven. 

Alleen noodzorg terug in de basisverzekering?

Iemand die om cosmetische redenen zijn of haar gebit volledig laat saneren betaalt duizenden euro’s voor de behandelingen. Het is niet redelijk om deze kosten het probleem te maken van alle Nederlanders. Didi Wittekoek-Landman van Dokters van de Wereld pleit ervoor om noodzorg weer aan de basisverzekering toe te voegen. In een interview met RTL Nieuws maakt ze een vergelijking met het kunstgebit. Iemand zonder tanden krijgt 75% van de kosten van een kunstgebit vergoed. Een ander heeft nog een paar tanden waar het kunstgebit goed op past, maar de behandeling van deze tanden zijn niet verzekerd en het kunstgebit wel. Dit is oneerlijk.

De rekening samen oppakken

Je kunt de tandartskosten meeverzekeren, maar het is kostbaar. Voor een tandartsdekking tot € 250 betaal je bijvoorbeeld € 140 extra aan premie. Als je in het nieuwe jaar een rekening van duizenden euro’s verwacht, kun je de kosten niet volledig verzekeren. Door de dekking toe te voegen aan de basisverzekering dragen we gezamenlijk de tandartskosten die worden gemaakt. Iemand met een goed gebit gaat dus extra betalen om Nederlanders met een slecht gebit qua kosten te ontzien. Dat hoort natuurlijk ook bij het principe van het verzekeren van de zorgkosten. Alleen door samen de lasten te dragen kan iedereen de zorg krijgen waar behoefte aan is.

Tandartskosten in basisverzekering zorgt voor hogere premie

Het liefst zitten alle mogelijke zorgkosten in de basisverzekering, echter de zorgverzekering moet wel betaalbaar blijven. De noodzorg om tandartskosten weer toevoegen aan de basisverzekering zal naar schatting zorgen voor een paar euro per maand duurdere zorgverzekering. Dit zou voor minima opgevangen kunnen worden met een hogere zorgtoeslag. Dit kost de schatkist geld, maar slecht onderhouden gebitten kost volgens het Radboud UMC € 3 miljard per jaar. Een slecht gebit zorgt bijvoorbeeld voor een hoger ziekteverzuim, meer mensen met grotere schulden en het steeds slikken van pijnstillers bij kiespijn is ook nog eens slecht voor het lichaam.

Verwacht je volgend jaar hoge tandartskosten? Als het al in de basisverzekering komt, is het nog niet per 2022. Daar is meer tijd voor nodig. Door het vergelijken van zorgverzekeringen kun je toch een zorgverzekering afsluiten waarbij de tandartskosten goed verzekerd zijn tegen redelijke kosten. Wij helpen jou graag in de zoektocht naar een betaalbare tandartskostenverzekering. Bel ons gerust voor hulp. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 13 december 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie