Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat valt onder eigen risico in je zorgverzekering?

Veel mensen denken onterecht dat een huisartsbezoek en zorg voor meeverzekerde kinderen ook meetellen voor het eigen risico. Dat is ook niet zo vreemd! Echt duidelijk en overzichtelijk is het niet. Er is namelijk ook nog een eigen bijdrage. Ben je het overzicht kwijt wat wel of niet onder het eigen risico valt? Lees binnen twee minuten wat het verschil is.

Wat valt onder eigen risico ziektekosten?

Het eigen risico voor 2022 blijft net als in de voorgaande jaren op € 385. Een paar jaren geleden zou het bedrag verhoogd worden naar € 400, maar onder protest is de verhoging weer teruggedraaid. Het eigen risico is omstreden. Voor verzekerden met jaarlijks hoge medische kosten is het eigenlijk een verkapte premie. Ze weten namelijk vooraf dat ze het bedrag aan eigen risico ieder jaar weer betalen.  

Wat valt onder eigen risico?

De meest noodzakelijke medische zorg is verzekerd in de basisverzekering. Vanaf 1 januari gerekend betaal je deze medische kosten eerst zelf tot het eigen risico volledig is betaald. Daarna ben je voor het betreffende jaar van het eigen risico af en wordt de zorg voor je betaald uit de basisverzekering.

Wat valt niet onder eigen risico?

Voor de volgende zorg uit het basispakket betaal je geen eigen risico:

Zorg waarvoor je geen eigen risico betaalt

De zorgverzekeraar kan ook bepaalde zorgaanbieders, zorgprogramma's, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico.

Video's over het eigen risico

Wat valt wel en niet onder het eigen risico? En wat betekent het als je je eigen risico vrijwillig verhoogt? Bekijk de video's van Rijksoverheid voor het antwoord.

Wanneer ben je een eigen bijdrage verschuldigd?

Naast het eigen risico is er ook nog een eigen bijdrage. Dit staat volledig los van het eigen risico. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. De eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, hoortoestellen en een kunstgebit.

Eerst eigen bijdrage en daarna eigen risico

Heb je zorg gekregen waarvoor bovenop het eigen risico ook een eigen bijdrage geldt? Dan geldt:

  • Je betaalt eerst de eigen bijdrage.
  • Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico.
  • Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als je dat hebt).
  • Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar.

Rekenvoorbeelden:

Voorbeeld fysiotherapie kind
Je kind van 8 jaar heeft fysiotherapie nodig vanwege schrijfproblemen. De kinderfysiotherapeut kost ongeveer € 40 per behandeling. 18 behandelingen kosten € 720. Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. En deze kosten vallen niet onder het eigen risico. De zorgverzekeraar vergoedt alle kosten. 

Voorbeeld gebroken been
Je breekt een been. Dit kost € 2000 aan ziekenhuisbehandelingen. Je betaalt geen eigen bijdrage. Het eigen risico van minimaal € 385 geldt wel. Dus je betaalt de eerste € 385 zelf. De zorgverzekeraar vergoedt de overblijvende € 1615. En eventuele verdere zorgkosten in datzelfde jaar.

Voorbeeld kunstgebit
Je hebt een kunstgebit nodig. Dat kost bijvoorbeeld € 1200. De wettelijke eigen bijdrage is 25% (staat in de polisvoorwaarden) van de kosten. In dit geval betaal je zelf 25% van € 1200 = € 300. Van het bedrag dat overblijft (€ 900), betaal je de eerste € 385 zelf. Dat is het verplichte eigen risico. Er blijft € 515 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag. 

Voorbeeld kraamzorg
Je krijgt kraamzorg thuis. Je betaalt € 4,70 (2022) eigen bijdrage per uur. Er geldt geen eigen risico. Een uur kraamzorg kost bijvoorbeeld € 40. Stel dat je 32 uur kraamzorg krijgt. De totale kraamzorg kost dan 32 uur x € 40 = € 1280. Je eigen bijdrage is 32 uur x € 4,70 = € 150,40. Er blijft € 1280 – € 150,40 = € 1129,60 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag.

Geactualiseerd: dinsdag 2 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie