Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat valt onder eigen risico in je zorgverzekering?

Veel mensen denken onterecht dat een huisartsbezoek en zorg voor de kinderen ook meetellen voor het eigen risico. Dat is ook niet zo vreemd. Want echt duidelijk en overzichtelijk is het niet. Er is namelijk ook nog een eigen bijdrage. Ben je het overzicht kwijt wat wel of niet onder het eigen risico valt? Wij leggen het uit.

Inhoudsopgave:

wat valt onder eigen risico

Het eigen risico voor 2023 blijft net als in de voorgaande jaren op € 385. De overheid heeft het eigen risico ingevoerd om mensen bewuster te laten worden van de kosten voor zorg. De verzekeringspremie blijft lager, doordat je zelf het eerste deel van je zorgkosten betaalt. Het eigen risico is niet geliefd. Voor verzekerden met jaarlijks hoge medische kosten is het eigenlijk een verkapte premie. Ze weten namelijk vooraf dat ze het bedrag aan eigen risico ieder jaar weer betalen.  

Wat valt onder eigen risico?

Je betaalt een eigen risico van € 385 als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. Je betaalt Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Daarna ben je tot het einde van het jaar van het eigen risico af en wordt de zorg die je nodig hebt voor je betaald uit de basisverzekering. Voor bijna alle zorg uit het basispakket geldt dit verplichte eigen risico. Bijna, want er zijn uitzonderingen. 

Wat valt niet onder eigen risico?

Voor de volgende zorg uit het basispakket betaal je geen eigen risico:

zorg uit het basispakket

De zorgverzekeraar kan ook bepaalde zorgverleners, medicijnen en hulpmiddelen uitsluiten van het eigen risico. Heel belangrijk om te weten is dat zorg uit de aanvullende verzekering niet zonder het eigen risico valt. Over tandartskosten en alternatieve geneeswijzen betaal je dus geen eigen risico. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie en voor hen geldt ook geen eigen risico. 

Wanneer ben je een eigen bijdrage verschuldigd?

Naast het eigen risico is er ook nog zoiets als een eigen bijdrage voor zorg uit de basisverzekering. Dit staat volledig los van het eigen risico. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd.  De overheid vindt dat je een beetje mee moet betalen als je gebruikmaakt van de zorg. . Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Een eigen bijdrage geldt bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, hoortoestellen en ziekenvervoer. 

Eerst eigen bijdrage en daarna eigen risico

Heb je zorg gekregen waarvoor bovenop het eigen risico ook een eigen bijdrage geldt? Dan geldt:

  • Je betaalt eerst de eigen bijdrage.
  • Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico.
  • Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillig eigen risico (als je dat hebt).
  • Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar en krijg jij dus vergoed.

Rekenvoorbeelden:

Voorbeeld fysiotherapie kind

Je kind van 8 jaar heeft fysiotherapie nodig vanwege knieschijfproblemen. De kinderfysiotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering en kost ongeveer € 40 per behandeling. 18 behandelingen kosten € 720. Voor deze behandeling geldt gelukkig geen wettelijke eigen bijdrage. En voor kinderen vallen deze kosten niet onder het eigen risico. De zorgverzekeraar vergoedt daarom de totale kosten van € 720. 

Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig voor fysiotherapie. Daar betaal je geen eigen risico over.

Voorbeeld gebroken been

Je breekt een been. Dit kost € 2000 aan ziekenhuisbehandelingen. Hiervoor geldt geen eigen bijdrage. Het verplichte eigen risico tot € 385 geldt wel. Dus je betaalt de eerste € 385 zelf. De zorgverzekeraar vergoedt de overblijvende € 1615. De zorgverzekeraar vergoedt ook eventuele verdere zorgkosten in datzelfde jaar, omdat het eigen risico al op is. Zijn er verschillende zorgverleners betrokken bij de behandeling? Dat maakt niets uit. De verrekening van het eigen risico gaat via de zorgverzekeraar.

Voorbeeld kunstgebit

Je hebt een kunstgebit nodig. Dat kost bijvoorbeeld € 1200. De wettelijke eigen bijdrage is 25% van de kosten. In dit geval betaal je zelf 25% van € 1200 = € 300. Van het bedrag dat overblijft (€ 900), betaal je de eerste € 385 zelf. Dat is het verplichte eigen risico. Er blijft € 515 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag. Je betaalt zelf in totaal € 685.

Voorbeeld kraamzorg

Je krijgt verloskundige zorg thuis. Je betaalt € 4,70 (2023) eigen bijdrage per uur. Er geldt geen eigen risico voor bevallingszorg. Een uur kraamzorg kost bijvoorbeeld € 40. Stel dat je 32 uur kraamzorg krijgt. De totale kraamzorg kost dan 32 uur x € 40 = € 1280. Je eigen bijdrage is 32 uur x € 4,70 = € 150,40. Er blijft € 1280 – € 150,40 = € 1129,60 over. De zorgverzekeraar vergoedt dit bedrag. Je betaalt zelf € 150,40.

Belangrijk: lukt het niet om het eigen risico of de eigen bijdrage in één keer te betalen? Je kunt altijd een betalingsregeling afspreken met de zorgverzekeraar.

Geactualiseerd: woensdag 16 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie