Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
 • Facebook
 • Twitter

Premie zorgverzekering

 • 13 november hebben alle verzekeraars de premie van hun zorgverzekeringen voor 2018 bekend gemaakt. Vanaf die datum krijg je van je verzekeraar automatisch een nieuw polisvoorstel. Soms kan het lonen om je polis aan te passen of is het gunstiger om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar omdat die in 2018 een zorgverzekering met een lagere premie of hogere vergoeding heeft. Poliswijzer.nl verwerkt de nieuwe premies van zorgverzekeringen zodra ze bekend zijn, zodat jij een goede vergelijking van verschillende zorgverzekeringen kunt maken. Wil je bericht wanneer de nieuwe premies bekend zijn? Gebruik dan onze Poliswekker!

 • De gemiddelde premie voor de basisverzekering met een standaard eigen risico van € 385 in 2018 is € 111,77 per maand. 

 • De basispremie van een zorgverzekering is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de basisverzekering. De basispremies van zorgverzekeringen verschillen sterk. Tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering zit ongeveer € 25 verschil per maand. Vergelijken en overstappen is dus de moeite waard!

 • Poliswijzer.nl toont de basispremies van de zorgverzekering zoals die gelden bij het verplichte eigen risico. Misschien valt je op dat je op internet soms lagere vanaf-prijzen ziet. Die lage premies krijg je echter alleen als je vrijwillig het eigen risico maximaal verhoogt. Je betaalt dan een groter deel van de kosten zelf als je zorg nodig hebt.

 • Zorgverzekeraars geven vaak korting op de premie van de zorgverzekeringen die via Poliswijzer.nl zijn afgesloten. Soms is deze korting hoger dan de collectiviteitskorting die je via bijvoorbeeld jouw werk of sportbond krijgt. Vergelijk de premiekortingen op zorgverzekeringen dus altijd goed!

  Je kunt ook extra korting op de premie van je zorgverzekering krijgen door je eigen risico te verhogen. Kies je voor een maximaal eigen risico? Dan bespaar je gemiddeld zo’n € 20 per maand. Mocht je zorgkosten maken, dan betaal je wel een groot bedrag (tot € 885) zelf. Weeg daarom af of de korting op de premie van je zorgverzekering dat risico waard is.

  Daarnaast kun je bij een aantal verzekeraars korting op je premie krijgen als je deze per jaar betaalt.

 • Ja, de eerste dag van de maand nadat jij 18 jaar wordt, ga jij of gaan je ouders volgens de zorgwet premie betalen voor jouw zorgverzekering. Ook heb je vanaf dat moment een verplicht eigen risico. Dus word je op 10 augustus 18 jaar? Dan betaal je pas vanaf 1 september premie.

 • Tussen de premies van zorgverzekeringen zitten ieder jaar grote verschillen. Dat heeft te maken met meerdere factoren. Grote verzekeraars kunnen bijvoorbeeld scherper inkopen dan kleine verzekeraars doordat zij een grote groep mensen vertegenwoordigen en de bedrijfskosten en het serviceniveau van verzekeraars spelen mee. Natuurlijk zijn ook de voorwaarden van de verzekering van belang. Een verzekering waarbij je terecht kunt bij alle zorgverleners is duurder dan een verzekering waarbij je bij een select aantal zorgverleners een volledige vergoeding krijgt.

 • Ja, dat kan in beperkte mate. Gewoonlijk betaal je je zorgpremie per maand, maar je kunt ook betalen per kwartaal, halfjaar of jaar. Sommige zorgverzekeraars geven korting naarmate je in minder termijnen betaalt.

  Bij sommige verzekeraars kun je ook zelf je betaalmoment kiezen als je via automatische incasso betaalt. Je betaalt de premie altijd vooraf.

 • De meeste zorgverzekeraars schrijven de premie van je zorgverzekering voor het einde van de maand of aan het begin van de maand van je rekening af. De exacte datum waarop verzekeraars de zorgpremie afschrijven verschilt. Zo zijn er verzekeraars die de premie op de 25e, 26e of 27e van de maand afschrijven. Je betaalt dan bijvoorbeeld op 25 januari de premie voor februari. Andere verzekeraars houden de premie op de eerste dag van de nieuwe maand in. In dat geval betaal je op 1 februari de premie voor de maand februari.

  Zilveren Kruis is op dit moment de enige verzekeraar bij wie je je betaalmoment zelf kunt kiezen (peildatum 1-1-2015). Standaard incasseert de verzekeraar de 27e van de voorgaande maand. Wil je liever een andere datum dan kun je kiezen uit de 24e of de 1e van de maand. Je betaalt de premie vooraf. 

  Wil je precies weten op welke datum je zorgverzekeraar de premie van je rekening afschrijft? Kijk dan op de site van je verzekeraar of in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

 • Als je de premie niet meer kunt betalen, kan de verzekeraar, na zes maanden premie achterstand, op grond van de Zorgverzekeringswet je bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) aanmelden voor bronheffing. Er wordt je dan een bestuursrechtelijke premie aangeboden, deze is hoger dan de gemiddelde zorgpremie in Nederland. Dit bedrag wordt ingehouden op je salaris of uitkering. Als het niet mogelijk is om de standaardpremie in te houden op je inkomen dan krijg je een acceptgiro thuis gestuurd.

 • Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor je Nederlandse zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van je inkomen.

  De overheid gaat in 2018 meer bijdragen aan de kosten voor je zorgverzekering dan in 2017. Hoe hoger je inkomen, hoe minder zorgtoeslag je krijgt. Dit geldt niet als je een minimuminkomen hebt. Als je inkomen hoger is dan het minimumloon krijg je minder (of geen) zorgtoeslag.

  Zorgtoeslag kan je aanvragen via de website van de Belastingdienst.

Navigatie