Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Premie zorgverzekering

 • Poliswijzer.nl toont de basispremies van de zorgverzekering zoals die gelden bij het verplichte eigen risico. Misschien valt je op dat je op internet soms lagere vanaf-prijzen ziet. Die lage premies krijg je echter alleen als je vrijwillig het eigen risico maximaal verhoogt. Je betaalt dan een groter deel van de kosten zelf als je zorg nodig hebt.

 • Zorgverzekeraars geven vaak korting op de premie van de zorgverzekeringen die via Poliswijzer.nl zijn afgesloten. Soms is deze korting hoger dan de collectiviteitskorting die je via bijvoorbeeld jouw werk of sportbond krijgt. Vergelijk de premiekortingen op zorgverzekeringen dus altijd goed!

  Je kunt ook extra korting op de premie van je zorgverzekering krijgen door je eigen risico te verhogen. Kies je voor een maximaal eigen risico? Dan bespaar je gemiddeld zo’n € 20 per maand. Mocht je zorgkosten maken, dan betaal je wel een groot bedrag (tot € 885) zelf. Weeg daarom af of de korting op de premie van je zorgverzekering dat risico waard is.

  Daarnaast kun je bij een aantal verzekeraars korting op je premie krijgen als je deze per jaar betaalt.

 • Ja, de eerste dag van de maand nadat jij 18 jaar wordt, ga jij of gaan je ouders volgens de zorgwet premie betalen voor jouw zorgverzekering. Ook heb je vanaf dat moment een verplicht eigen risico. Dus word je op 10 augustus 18 jaar? Dan betaal je pas vanaf 1 september premie.

 • Tussen de premies van zorgverzekeringen zitten ieder jaar grote verschillen. Dat heeft te maken met meerdere factoren. Grote verzekeraars kunnen bijvoorbeeld scherper inkopen dan kleine verzekeraars doordat zij een grote groep mensen vertegenwoordigen en de bedrijfskosten en het serviceniveau van verzekeraars spelen mee. Natuurlijk zijn ook de voorwaarden van de verzekering van belang. Een verzekering waarbij je terecht kunt bij alle zorgverleners is duurder dan een verzekering waarbij je bij een select aantal zorgverleners een volledige vergoeding krijgt.

 • Ja, dat kan in beperkte mate. Gewoonlijk betaal je je zorgpremie per maand, maar je kunt ook betalen per kwartaal, halfjaar of jaar. Sommige zorgverzekeraars geven korting naarmate je in minder termijnen betaalt.

  Bij sommige verzekeraars kun je ook zelf je betaalmoment kiezen als je via automatische incasso betaalt. Je betaalt de premie altijd vooraf.

 • De meeste zorgverzekeraars schrijven de premie van je zorgverzekering voor het einde van de maand of aan het begin van de maand van je rekening af. De exacte datum waarop verzekeraars de zorgpremie afschrijven verschilt. Zo zijn er verzekeraars die de premie op de 25e, 26e of 27e van de maand afschrijven. Je betaalt dan bijvoorbeeld op 25 januari de premie voor februari. Andere verzekeraars houden de premie op de eerste dag van de nieuwe maand in. In dat geval betaal je op 1 februari de premie voor de maand februari.

  Zilveren Kruis is op dit moment de enige verzekeraar bij wie je je betaalmoment zelf kunt kiezen (peildatum 1-1-2015). Standaard incasseert de verzekeraar de 27e van de voorgaande maand. Wil je liever een andere datum dan kun je kiezen uit de 24e of de 1e van de maand. Je betaalt de premie vooraf. 

  Wil je precies weten op welke datum je zorgverzekeraar de premie van je rekening afschrijft? Kijk dan op de site van je verzekeraar of in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

 • Als je de premie niet meer kunt betalen, kan de verzekeraar, na zes maanden premie achterstand, op grond van de Zorgverzekeringswet je bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) aanmelden voor bronheffing. Er wordt je dan een bestuursrechtelijke premie aangeboden, deze is hoger dan de gemiddelde zorgpremie in Nederland. Dit bedrag wordt ingehouden op je salaris of uitkering. Als het niet mogelijk is om de standaardpremie in te houden op je inkomen dan krijg je een acceptgiro thuis gestuurd.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van zorgverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie