Vergoeding zorgverzekering
-
De basisverzekering vergoedt onder meer:
- Huisartsenzorg
- Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
- Geneesmiddelen
- Verloskundige zorg
- Kraamzorg
- Tandheelkundige zorg tot 18 jaar
Bekijk op deze pagina alle vergoedingen uit de basisverzekering.
In Nederland draag je bepaalde kosten (gedeeltelijk) zelf, bijvoorbeeld het wettelijk verplicht eigen risico, een eventueel vrijwillig eigen risico en een eventuele eigen bijdrage. Wat je in jouw situatie precies vergoed krijgt, kun je vinden in het vergoedingenoverzicht van je huidige zorgverzekeraar.
-
Per 1 september 2024 is een zorgaanbieder verplicht om voorafgaand aan de behandeling de patiënt te informeren als er geen contract is met de zorgverzekeraar en wat dit betekent voor de vergoeding. Dit staat in de nieuwe Regeling transparantie zorgaanbieders. Zo weet de patiënt van tevoren wat hij of zij zelf moet betalen en kan de patiënt een eigen keuze maken om wel of geen gebruik te maken van de zorg.
-
Op de vergoeding van een nota kunnen verschillende soorten eigen betalingen van toepassing zijn.
De volgorde waarin deze worden toegepast is als volgt:
- Van een nota wordt eerst het eventuele niet verzekerde deel afgetrokken
- Daarna wordt het eventuele deel dat niet vergoed wordt omdat de zorgaanbieder met de zorgverzekeraar geen contract heeft van de nota afgetrokken
- Daarna wordt de eigen bijdrage van de nota afgetrokken
- Daarna wordt het nog openstaande deel van het verplichte eigen risico van de nota afgetrokken
- Daarna wordt het nog openstaande deel van het eventuele vrijwillig gekozen eigen risico van de nota afgetrokken
-
Als een zorgverlener rechtstreeks een nota declareert bij jouw zorgverzekeraar en je hebt nog eigen risico open staan dan brengt de zorgverzekeraar dit bij jou in rekening. Als je zelf een nota indient en je hebt nog eigen risico open staan dan vermindert jouw zorgverzekeraar dit op de uitbetaling van de nota aan jou. Zo kan het voorkomen dat het uitbetaalde bedrag lager is dan de declaratie die je hebt ingediend.
-
Bij planbare zorg is er meestal sprake van een verwijzing van je huisarts. Deze geeft je een verwijsbrief voor een behandeling bij een specialist in het ziekenhuis. Denk hier bijvoorbeeld aan een knie- of staaroperatie. De behandeling is wel echt nodig, maar heeft geen haast.
-
Voor sommige behandelingen, geneesmiddelen of hulpmiddelen is vooraf toestemming van je zorgverzekeraar nodig om deze te kunnen declareren.
Voor de volgende zorg kan een machtiging nodig zijn:
- Hulpmiddelen
- Mondzorg
- Farmacie
- Plastische chirurgie
- Zittend ziekenvervoer
- Geplande zorg in het buitenland
Om voor vergoeding in aanmerking te komen kun je pas als de machtiging door de zorgverzekeraar is afgegeven, de betreffende behandeling ondergaan. Voor spoedeisende zorg die redelijkerwijs niet kan worden uitgesteld, is er geen toestemming van de zorgverzekeraar nodig.
-
Als je zorgkosten in rekening hebt gekregen van je zorgverlener dan kun je deze rekening indienen bij jouw zorgverzekeraar. Hoe je dit kunt doen verschilt per verzekeraar. Declareren kan vaak online, per post of zelfs mobiel.
Online declareren
De meeste zorgverzekeraars hebben een zogeheten 'Mijn Omgeving' op hun website. In deze beveiligde omgeving kun je allerlei zaken rond je zorgverzekering regelen en je digitale polis inzien. Je kunt in deze omgeving ook je declaraties indienen of je zorgkosten bekijken. Voor veel van deze omgevingen moet je inloggen met je DigiD.
Mobiel declareren
Veel zorgverzekeraars hebben inmiddels ook een declaratie-app voor je smartphone of tablet. Je maakt een foto van de rekening van je zorgverlener en declareert deze dan via de app van jouw zorgverzekeraar.
Per e-mail declareren
Je kunt een ingescande rekening of een digitaal ontvangen rekening van je zorgverlener bij de meeste zorgverzekeraars ook per e-mail indienen. Hier zitten dan meestal wel wat voorwaarden aan zoals bijvoorbeeld hoe groot een bijlage mag zijn.
Declareren per post
Je kunt de rekening van je zorgverlener ook met de post naar je zorgverzekeraar sturen. Let daarbij wel op dat het de originele rekening is.
-
Je kunt een zorgnota tot 3 jaar na de 'behandeldatum' die op de nota staat indienen.
Waar heeft u een vraag over?
- Blokker cadeaukaart
- De zorgvergelijker
- Goedkoopste zorgverzekering
- Basisverzekering
- Aanvullende zorgverzekering
- Tandartsverzekering
- Eigen risico en eigen bijdrage
- Afsluiten en opzeggen
- Premie zorgverzekering
- Vergoeding zorgverzekering
- Vrije zorgkeuze
- Uitleg filters vergelijking
- Buitenlanddekking
- Collectieve zorgverzekering
- Zorgtoeslag
- Zorgverzekeraars
- Zorgverzekering algemeen
- Zorgverleners en contracten
- Zorgverzekering jongeren
- Zorgverzekering kinderen
- Zorgverzekering studenten