Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Buitenlanddekking

 • Moet je naar het ziekenhuis of de dokter in het buitenland? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Alarmcentrale van je zorgverzekeraar. De gegevens van de Alarmcentrale staan op de zorgpas van jouw verzekeraar.

 • Alle EU-landen zijn verplicht om mensen te informeren over hun rechten wanneer ze gebruik willen maken van de gezondheidszorg in het buitenland. Hiervoor heeft elk land een Nationaal Contactpunt (NCP). In Nederland voert Zorginstituut Nederland de taken uit voor het NCP. Wil je informatie over het ondergaan van een behandeling in het buitenland, dan kun je ook terecht bij het Zorginstituut Nederland.

 • Voor spoedeisende hulp in een buitenlands ziekenhuis hoef je niet ter plekke te betalen als je beschikt over een EHIC. Dit is een Europees zorgverzekeringsbewijs. Je kunt het gratis aanvragen bij jouw verzekeraar. Ieder gezinslid moet een eigen EHIC hebben. Bij sommige verzekeraars staat de EHIC al op de verzekeringspas. Voor zorg die van te voren te plannen is of die kan wachten tot je weer in Nederland bent, krijg je alleen een vergoeding als je voldoet aan de vaak strenge voorwaarden die jouw verzekeraar stelt.

  De EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië. In Marokko, Tunesië, Turkije, Kaapverdië en het voormalige Joegoslavië (behalve EU-land Slovenië) kun je - in plaats van de EHIC - een verdragsformulier 111 gebruiken.

 • De basisverzekering biedt dekking voor zorg in het buitenland. Dit geldt voor zorg in alle landen van de wereld (werelddekking). De zorgverzekeraar vergoedt zorg vanuit de basisverzekering tot hetzelfde bedrag dat ook in Nederland vergoed zou zijn.

  Naast de werelddekking van de basisverzekering kan de verzekerde ook gebruik maken van verdragszorg in verdragslanden. Nederland heeft met veel landen afspraken gemaakt over de zorg voor mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven. Je kunt daardoor in het buitenland naar bijvoorbeeld de dokter of het ziekenhuis. Meld een bezoek wel altijd even van te voren aan jouw verzekeraar. Daar hebben verzekeraars speciale telefoonnummers voor. Het nummer vind je vaak op het pasje van je zorgverzekering.

 • In het buitenland is zorg soms duurder dan in Nederland. Let daarom goed op als je in het buitenland gebruik maakt van medische hulp. Verzekeraars vergoeden namelijk tarieven die in Nederland gebruikelijk zijn. Voor een behandeling in een dure privékliniek kan het dus zijn dat je moet bijbetalen. Voor dekking van zorgkosten boven het Nederlandse tarief kan je een aanvullende verzekering of een reisverzekering afsluiten.

 • Heb je alleen een basisverzekering? Dan is het raadzaam om een aanvullende verzekering en/of medische kosten op je reisverzekering mee te verzekeren. De basisverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg overal ter wereld, maar de vergoedingen zijn gebaseerd op wat deze zorg in Nederland zou kosten. Deze vergoedingen worden, ook bij een medische behandeling in het buitenland, verrekend met het eigen risico.

  Voorbeeld: Pieter is op vakantie in Amerika als hij over een stoeptegel valt en zijn been breekt. De kosten van de verzorging in het ziekenhuis bedragen € 1000. Een soortgelijke behandeling in Nederland kost € 750. De zorgverzekeraar vergoedt dan ook de behandeling volgens het in Nederland gebruikelijke tarief van € 750. Doordat Pieter geen eigen risico meer heeft door eerdere zorgkosten moet hij daardoor uiteindelijk € 250 zelf betalen.

  Had Pieter een aanvullende verzekering of een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland afgesloten dan was het bedrag boven het Nederlands gebruikelijke tarief (de € 250 die Pieter in bovenstaand voorbeeld zelf zou moeten betalen) wel volledig vergoed. Ook is bij de meeste reisverzekeringen met medische kosten het eigen risico gedekt. Raadpleeg daarom de polis- en verzekeringsvoorwaarden van de zorgverzekering en reisverzekering om te zien of deze goed op elkaar aansluiten. Hierdoor voorkom je een eventuele dubbele dekking op medische kosten.

 • Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied worden vaccinaties geadviseerd. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Op de website ggdreisvaccinaties.nl kun je per land bekijken of en welke vaccinaties nodig zijn.

 • Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van vaccinaties en het consult tot een maximum bedrag vanuit een aanvullende verzekering. Een zorgverzekeraar maakt hiervoor vaak afspraken met een regionale GGD. Raadpleeg daarom altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering welke vergoedingen van toepassing zijn.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van zorgverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie