Zorgverzekering studenten
-
Ga je studeren in het buitenland of op stage in het buitenland? Dan houd je in de meeste gevallen gewoon je eigen zorgverzekering uit Nederland. Het is wel belangrijk dat je vooraf goed uitzoekt welke medische kosten precies vergoed worden en hoe hoog de vergoedingen zijn. Dat verschilt per land.
-
Ook al is de dekking van het basispakket overal gelijk, er zijn wel degelijk verschillen. Zo kan je bij sommige studenten zorgverzekeringen niet zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. En vaak kan je bij goedkope zorgverzekeringen alleen online contact hebben met je zorgverzekeraar. Daarom is het belangrijk voor studenten om zorgverzekeringen goed te vergelijken.
-
Een aanvullende studentenverzekering dekt medische kosten die veel studenten maken. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandartskosten, anticonceptiemiddelen, vaccinaties of lenzen. Elke aanvullende zorgverzekering voor studenten is anders. Controleer dus altijd wat er precies in jouw studentenzorgverzekering zit en hoe hoog de vergoedingen zijn.
-
Je kunt er voor kiezen om aanvullende medische kosten te verzekeren met een aanvullende verzekering. Veel verzekeraars hebben een speciale aanvullende jongerenverzekering of studentenverzekeringen. Die dekken bijvoorbeeld vaak anticonceptiemiddelen, tandartskosten en fysiotherapie. Hier kun je zorgverzekeringen voor studenten vergelijken.
-
Wil je écht de goedkoopste zorgverzekering voor studenten? Kies er dan voor om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Handig als je gezond bent en nooit medicijnen gebruikt of in het ziekenhuis komt. Je loopt natuurlijk wel risico. Maak je toch gebruik van zorg, dan moet je een groter deel van de kosten zelf betalen.
-
Nederland heeft goede verdragen over medische zorg met de meeste landen in Europa. Als je gaat studeren in een EU-land, een EER-land of Zwitserland heb je recht op zorg die vergelijkbaar is met het basispakket in Nederland. Daarvoor vraag je een Europese zorgkaart (EHIC) aan bij jouw zorgverzekeraar. Je krijgt dan een vergoeding voor medische zorg volgens de regels van het land waar je studeert. Zorg in dure privéklinieken valt daar bijvoorbeeld vaak niet onder.
-
Buiten Europa zijn er maar een beperkt aantal landen waarmee Nederland afspraken heeft over medische zorg. Ga je naar Australië (korter dan een jaar), Kaap Verdië, Marokko, Tunesië of Turkije? Dan vraag je bij jouw zorgverzekeraar een formulier 111 aan. Daarmee heb je recht op spoedeisende zorg in het land waar je studeert tegen de voorwaarden en tarieven die daar gelden.
-
Met de meeste landen buiten Europa heeft Nederland geen afspraken over medische kosten. Ga je in één van deze landen studeren, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten? Dan houd je gewoon je Nederlandse zorgverzekering heb je recht op zorg volgens de voorwaarden van jouw Nederlandse polis. Maar de vergoeding die je krijgt is op Nederlands niveau. In sommige landen liggen de medische kosten veel hoger. Je zult dan dus moeten bij betalen als je zorg nodig hebt. Het is daarom verstandig om een goede aanvullende verzekering af te sluiten.
Bekijk hier met welke landen Nederland een verdrag heeft over zorgkosten.
Wanneer je een zorgverzekering in het buitenland moet afsluiten?
- Als je ouder bent dan 30 jaar.
- Als je naast je studie gaat werken of een betaalde stage loopt in het buitenland.
-
Enkele verzekeraars vergoeden orthodontie bij kinderen tot 22 jaar in plaats van tot 18 jaar. De vergoeding binnen deze aanvullende verzekeringen is vaak uitgebreider dan de vergoeding voor orthodontie bij volwassenen.
Waar heeft u een vraag over?
- Vergelijken
- Goedkoopste zorgverzekering
- Basisverzekering
- Aanvullende zorgverzekering
- Tandartsverzekering
- Eigen risico en eigen bijdrage
- Afsluiten en opzeggen
- Premie zorgverzekering
- Vergoeding zorgverzekering
- Vrije zorgkeuze
- Uitleg filters vergelijking
- Buitenlanddekking
- Collectieve zorgverzekering
- Zorgtoeslag
- Zorgverzekeraars
- Zorgverzekering algemeen
- Zorgverleners en contracten
- Zorgverzekering jongeren
- Zorgverzekering kinderen
- Zorgverzekering studenten