Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering studenten

 • Ja, maar alleen als je 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Bekijk goed of je nog wel dezelfde vergoedingen nodig hebt als toen je was meeverzekerd met je ouders. Veel studenten hebben genoeg aan een basisverzekering zonder aanvullende dekkingen.

 • Nee, de voordeligste zorgverzekering van dit moment is geen ‘speciale’ studentenpolis. Blijf dus alert en richt je niet alleen op een studenten zorgverzekering als je zoekt naar een goedkope zorgverzekering. Onze vergelijker neemt zowel studenten polissen als normale zorgverzekeringen mee in de vergelijking.

 • Nee, overstappen naar een goedkopere zorgverzekering zorgt niet voor een lagere zorgtoeslag. Als je zorgtoeslag aanvraagt hoef je de zorgpremie die je betaalt voor je zorgverzekering niet door te geven. Het maakt dus niet uit hoeveel premie je betaalt, je krijgt gewoon het bedrag aan zorgtoeslag waar je recht op hebt vanwege je inkomen.

 • Ja, dat kan. Je zorgverzekering afsluiten, beheren en declaraties indienen doe je tegenwoordig online of via een app van de zorgverzekeraar. Vooral de goedkopere zorgverzekeringen bieden ruime online mogelijkheden aan. Ze sturen geen papieren post meer, maar doen alles online.

 • Ga je studeren in het buitenland of op stage in het buitenland? Dan houd je in de meeste gevallen gewoon je eigen zorgverzekering uit Nederland. Het is wel belangrijk dat je vooraf goed uitzoekt welke medische kosten precies vergoed worden en hoe hoog de vergoedingen zijn. Dat verschilt per land.

 • Ook al is de dekking van het basispakket overal gelijk, er zijn wel degelijk verschillen. Zo kan je bij sommige studenten zorgverzekeringen niet zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. En vaak kan je bij goedkope zorgverzekeringen alleen online contact hebben met je zorgverzekeraar. Daarom is het belangrijk voor studenten om zorgverzekeringen goed te vergelijken.

 • Een aanvullende studentenverzekering dekt medische kosten die veel studenten maken. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandartskosten, anticonceptiemiddelen, vaccinaties of lenzen. Elke aanvullende zorgverzekering voor studenten is anders. Controleer dus altijd wat er precies in jouw studentenzorgverzekering zit en hoe hoog de vergoedingen zijn.

 • Je kunt er voor kiezen om aanvullende medische kosten te verzekeren met een aanvullende verzekering. Veel verzekeraars hebben een speciale aanvullende jongerenverzekering of studentenverzekeringen. Die dekken bijvoorbeeld vaak anticonceptiemiddelen, tandartskosten en fysiotherapie. Hier kun je zorgverzekeringen voor studenten vergelijken.

 • Wil je écht de goedkoopste zorgverzekering voor studenten? Kies er dan voor om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Handig als je gezond bent en nooit medicijnen gebruikt of in het ziekenhuis komt. Je loopt natuurlijk wel risico. Maak je toch gebruik van zorg, dan moet je een groter deel van de kosten zelf betalen.

 • Nederland heeft goede verdragen over medische zorg met de meeste landen in Europa. Als je gaat studeren in een EU-land, een EER-land of Zwitserland heb je recht op zorg die vergelijkbaar is met het basispakket in Nederland. Daarvoor vraag je een Europese zorgkaart (EHIC) aan bij jouw zorgverzekeraar. Je krijgt dan een vergoeding voor medische zorg volgens de regels van het land waar je studeert. Zorg in dure privéklinieken valt daar bijvoorbeeld vaak niet onder.

 • Buiten Europa zijn er maar een beperkt aantal landen waarmee Nederland afspraken heeft over medische zorg. Ga je naar Australië (korter dan een jaar), Kaap Verdië, Marokko, Tunesië of Turkije? Dan vraag je bij jouw zorgverzekeraar een formulier 111 aan. Daarmee heb je recht op spoedeisende zorg in het land waar je studeert tegen de voorwaarden en tarieven die daar gelden.

 • Met de meeste landen buiten Europa heeft Nederland geen afspraken over medische kosten. Ga je in één van deze landen studeren, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten? Dan houd je gewoon je Nederlandse zorgverzekering heb je recht op zorg volgens de voorwaarden van jouw Nederlandse polis. Maar de vergoeding die je krijgt is op Nederlands niveau. In sommige landen liggen de medische kosten veel hoger. Je zult dan dus moeten bij betalen als je zorg nodig hebt. Het is daarom verstandig om een goede aanvullende verzekering af te sluiten.

  Bekijk hier met welke landen Nederland een verdrag heeft over zorgkosten.

  Wanneer je een zorgverzekering in het buitenland moet afsluiten?

  • Als je ouder bent dan 30 jaar.
  • Als je naast je studie gaat werken of een betaalde stage loopt in het buitenland.

 • Enkele verzekeraars vergoeden orthodontie bij kinderen tot 22 jaar in plaats van tot 18 jaar. De vergoeding binnen deze aanvullende verzekeringen is vaak uitgebreider dan de vergoeding voor orthodontie bij volwassenen.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van zorgverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie