Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De polisjungle neemt af in 2016

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Dit is een verouderd artikel. Lees ons recenter bericht over de noodzaak van concurrentie tussen zorgverzekeraars op Poliswijzer.nl.

Er lijkt een einde te komen aan de wirwar aan zorgpolissen voor de basisverzekering. Waren er vorig jaar nog 71 polissen af te sluiten, in 2016 zijn er nog 60 verschillende basispolissen waaruit je een keuze kunt maken. Dat blijkt uit een publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Welke zorgverzekeraar heeft eigenlijk de meeste basisverzekeringen?

Oerwoud veroorzaakt door grote drie?

De drie grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ hebben ook het grootste aanbod. Gezamenlijk tellen ze dit jaar 43 van de 60 polissen. Zo kun je stellen dat vooral deze drie concerns verantwoordelijk zijn voor het oerwoud aan basisverzekeringen.

Concern 2016 2015
Achmea 18 23
VGZ 17 18
CZ 8 12
Menzis 6 6
ONVZ 1 1
DSW 2 2
Zorg&Zekerheid 3 3
ASR 2 4
ENO 3 2
Totaal 60 71

Budgetpolis uit de gratie

In totaal zijn er 12 polissen vervallen en is er 1 nieuwe polis bijgekomen. Opvallend is het aantal gedaalde budgetpolissen. Dit zijn polissen met beperkende voorwaarden. Je krijgt bijvoorbeeld een lagere vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Vorig jaar waren er 17 van dit soort polissen, in 2016 zijn dit er nog 12. Maar ook het aantal combinatiepolissen neemt af. Een combinatiepolis is een mix van een naturapolis en  een restitutiepolis. Duidelijk is dan ook dat verzekeraars in de toekomst steeds vaker alleen een natura- en een restitutiepolis aanbieden.

Uitgelicht: Wat zijn de verschillen tussen de basisverzekeringen in Nederland?

pw-blog-nut-verstappen-groot.jpg

Wens vervuld?

Vorig jaar sprak minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VWS) al de wens uit om het oerwoud van polissen terug te dringen. Door de hoeveelheid aan polissen is het voor mensen lastig een keuze te maken en dat veroorzaakt keuzestress. De verzekeraars lijken nu dus tegemoet te komen aan de wens van de minister. 

Uitgelicht: Keuzestress? Poliswijzer.nl wijst je de weg in de polisjungle!

Als je in Nederland woont of werkt dan ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om daarnaast nog een aanvullende verzekering af te sluiten maar dit is niet verplicht. Krijg je een vergoeding uit de basisverzekering, dan wordt deze eerst verrekend met het eigen risico. Het eigen risico is niet van toepassing bij een vergoeding uit een aanvullende verzekering. Door het eigen risico vrijwillig te verhogen wordt de premie van je zorgverzekering lager.

pw-blog-eigen-risico-verhogen-groot.jpg

Uitgelicht: Wanneer is het verstandig het eigen risico vrijwillig te verhogen?

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie