Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Meer overstappers van zorgverzekering in 2015

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Update - Het aantal overstappers blijft jaarlijks ongeveer op hetzelfde niveau. In 2018 blijft de premie voor de zorgverzekering redelijk stabiel. Hierdoor zal naar verwachting het aantal overstappers niet sterk stijgen.

Steeds meer mensen oriënteren zich op het gebied van zorgverzekeringen en denken daarbij aan een overstap naar een andere zorgverzekeraar. Het aantal daadwerkelijke overstappers was hoger dan in 2014 en nog steeds is prijs de belangrijkste drijfveer. Dit blijkt uit het tweede onderzoek van Market Response in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

In totaal zijn 1341 consumenten uitgenodigd deel te nemen aan het (online-)onderzoek. Netto hebben 531 klanten deelgenomen, een respons van 40 procent. Ten opzichte van vorig jaar is dat een daling. Destijds was er met 949 uitgenodigden en 509 netto deelnemers een respons van 54%.

Laagste prijs belangrijkste drijfveer

ZorgverzekeringDe redenen om te kiezen voor een nieuwe verzekeraar zijn in 2015 niet opvallend verschillend ten opzichte van voorgaande jaren. Voor de meeste overstappers is prijs nog steeds de belangrijkste drijfveer. Daarnaast noemen zij steeds vaker andere redenen, zoals dekking en vrije zorgkeuze.

Weinig vertrouwen zorgverzekeraar

Het weinig tot geen vertrouwen hebben in de huidige verzekeraar is voor meer dan de helft van de deelnemers een reden om ook echt de overstap naar een andere zorgverzekeraar te maken (52%).

Onafhankelijkheid vergelijkingssites

Het aantal overstappers via de bekende vergelijkingsites liep behoorlijk terug: van 25 procent in 2014 naar 8 procent in 2015. Consumenten twijfelen vooral aan de onafhankelijkheid en de informatie op vergelijkingsites. ACM waarschuwt dan ook voor vergelijkingssites die een betaalde top 3 laten zien. Hoe wij vergelijken, hoe volledig en onafhankelijk Poliswijzer is, vind je op de pagina 'Over ons'.

Onafhankelijke informatie

Consumenten hebben behoefte aan onafhankelijke informatie. Samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft ACM daarom tips via ConsuWijzer voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Een op de vijf mogelijke overstappers heeft ook daadwerkelijk deze informatie gebruikt bij het oriënteren.

Enkele opvallende cijfers uit het onderzoek

  • 3 op de 10 consumenten hebben zich georiënteerd op een nieuwe zorgverzekering. 11% heeft ook daadwerkelijk een nieuwe zorgverzekering afgesloten. Dat is vergelijkbaar met 2014.
  • Consumenten geven minder vaak aan dat het te veel tijd of moeite kost (17% in 2015 tegen 24% in 2014).
  • Opvallend genoeg wordt deze drempel vaker genoemd door degenen die zich niet hebben georiënteerd dan door de consumenten die dit wel hebben gedaan (19% tegen 8%).
  • De belangrijkste reden om in actie te komen en te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering, was de nieuwe premie van de oude verzekeraar (25% dit jaar tegen 8% in 2014).
  • De belangrijkste bronnen van informatie voor het overstappen bevinden zich voornamelijk online. Websites van verzekeraars, prijsvergelijkingswebsites en consumentenorganisaties worden verreweg het meest genoemd.
  • Significant meer consumenten geven aan dat ze komend jaar (weer) zorgverzekeringen zullen gaan vergelijken.

Poliswijzer.nl ziet deze consumenten graag terug op onze objectieve en onafhankelijke vergelijker met een volledig overzicht van alle verzekeraars.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 25 november 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie