Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

NZa wil geen polisjungle meer in 2017

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

Update: De premieverschillen zijn nog steeds groot in 2018. De zorgverzekering is gemiddeld duurder geworden, dus vergelijken loont nu nog meer.

NZa-logo.jpgDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt met een actieplan om het voor consumenten makkelijker te maken een nieuwe zorgverzekering te kiezen voor 2017. De acties moeten zorgen voor meer transparantie in de markt van zorgverzekeringen en een einde maken aan de 'polisjungle'. 

Zelfde zorgpolis, andere prijs?

De NZA vindt het belangrijk dat je alle informatie krijgt over de polissen waar je uit kan kiezen. Eén van de zaken die daarom moet worden aangepakt is het transparanter maken van het polisaanbod. Nu worden er veel (vrijwel) dezelfde polissen aangeboden onder verschillende namen. Terwijl de inhoud vaak zeer vergelijkbaar is, is de premie en de extra service die de verzekeraar levert niet altijd gelijk. De oorzaak? 

De kleinere verzekeraars vallen vaak onder één van de vier grote zorgverzekeraars. Menzis, Achmea, CZ en VGZ hebben bijna 90% van de totale de markt in handen. Hierdoor wordt een aangeboden polis van een grote verzekeraar ook vaak aangeboden door een zusterverzekeraar, maar dan met een andere naam en vaak een andere premie. Het loont dus om te controleren of je huidige polis goedkoper wordt aangeboden door een zusterverzekeraar. Om het vergelijken makkelijker te maken verplicht de NZa zorgverzekeraars voor de polissen van 2017 op hun website een overzicht te plaatsen van de polissen die sterk op elkaar lijken.

polis jungle

Betere informatie over type polis

Ook krijgt de NZa regelmatig signalen dat burgers onverwacht moeten bijbetalen voor zorg, omdat ze denken dat alle zorg wordt vergoed terwijl dit bij hun polis niet zo is. Om dit soort onaangename verrassingen te voorkomen, heeft de NZa haar regels aangepast over wat precies een naturapolis of een restitutiepolis mag heten. Verzekeraars zullen voor de polissen van 2017 duidelijk moeten aangeven wat voor soort polis het is. Zo moet bij iedere polis een signalering komen of een polis een beperkte natura(budget)polis, een reguliere naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis is.

Toezicht op transparantie zorgverzekeraars 

NZa gaat de zorgverzekeraars nauwlettend in de gaten houden in de aankomende zorgcampagne. Zo zal worden gekeken hoe het zit met de informatieverstrekking op de website en via de telefonische klantenservice. Ook moeten verzekeraars zelf de kwaliteit van hun informatie toetsen en waar nodig verbeteren.

Overstappanel

Tot slot lanceert de NZa een overstappanel waar burgers hun ideeën en ervaringen kunnen delen met betrekking tot het overstapproces. Het is de bedoeling dat NZa hierdoor beter een vinger aan de pols kan houden en sneller kan inspelen op actuele discussies.

Eerst zien en dan geloven

Eerst zien en dan geloven is de mening van Poliswijzer.nl. In 2015 beloofden de zorgverzekeraars al maatregelen te nemen voor meer transparantie in de zorgpolissen. Het verbond van verzekeraars kwam toen met het actieplan ‘Kerngezond’. Het ligt voor de hand om dat actieplan wat deze zorgpolissen betreft als grotendeels mislukt te beschouwen, gezien deze nieuwe roep om transparantie van toezichthouder NZa.

Die transparantie hebben we vaker gehoord

Bijna elk jaar in de zomerperiode kondigen zorgverzekeraars, toezichthouders en politici verbeteringen aan om het voor consumenten makkelijker te maken om over te stappen. Overstappers zorgen er namelijk voor dat verzekeraars gestimuleerd worden hun polissen aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld een lagere premie en betere voorwaarden te bieden. Helaas blijkt dan vaak tijdens de overstapperiode dat de voorgestelde verbeteringen achterwege zijn gebleven. Hierdoor wordt de ‘polisjungle’ kunstmatig in stand gehouden door partijen die er juist wat aan zouden kunnen doen.

blog-poliswijzer-oerwoud-groot.jpg

Kom in actie vanaf 19 november

Vanaf 19 november kun je weer overstappen naar een nieuwe zorgverzekering voor 2017. Dan moeten alle premies, voorwaarden en vergoedingen namelijk bekend zijn gemaakt. Tot 31 december kun je dan je huidige zorgverzekering opzeggen. Je hebt daarna tot 1 januari 2018 de tijd een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Ben je zat van de hoge premies en verslechterde voorwaarden van zorgverzekeringen? Kom dan in actie en vergelijk de zorgverzekeringen. Daarmee houd je de markt dynamisch wat nodig is om te voorkomen dat je uiteindelijk een onnodig dure zorgverzekering kiest die ook nog eens weinig waarde biedt. Niets doen kost je poen!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 19 november 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie