Reisverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Na 15 mei mag je weer reizen naar het buitenland. Let wel op de kleurcodes

door Juul Dijkhuis

Met kleurcodes wijst de overheid op gevaren in het buitenland. Naar gebieden met code oranje en rood kun je beter niet reizen. Dat belooft niet veel goeds, want de hele wereld is op dit moment oranje of rood. Hopelijk hebben de vakantielanden in de zomer weer de code geel of groen, want dan kunnen we onbezorgd op reis. Sinds het coronavirus heerst, is de dekking van de reisverzekering aangepast. De kleurcodes bepalen die dekking.

kleurcodes-reizen.png

Reisadvies negatief tot 15 mei

De Rijksoverheid roept ons op om tot 15 mei niet naar het buitenland te reizen als het niet noodzakelijk is. We zijn weliswaar aan vakantie toe, maar een reis naar bijvoorbeeld Mallorca is nog steeds niet noodzakelijk. Na 15 mei kunnen we mogelijk weer onbezorgd op vakantie. Of het echt kan, is nog afwachten. Wij kunnen ons voorstellen dat je in de zomer een ‘mooi weer garantie’ wilt. Daarvoor moet je naar de zuidelijke Europese landen. Biedt een reisverzekering dekking als je naar land met kleurcode rood of oranje gaat?

Wat is de kleurcode van jouw vakantiebestemming?

Vóór de uitbraak van het coronavirus bestond het reisadvies met de kleurcodes al. Een land waar een burgeroorlog woedde, kreeg de kleurcode rood. Landen waar onlusten dreigden uit te breken, hadden bijvoorbeeld code oranje. De kleurcodes worden nu ook gebruikt om aan te geven waar je wel of niet veilig heen kunt reizen door het coronavirus. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl zien wat het reisadvies van een land is. Vóór 15 mei zoeken naar landen waar je naartoe kunt reizen, heeft geen zin. Alle landen zijn in ieder geval tot dan als onveilig aangemerkt met de codes oranje of rood.

reizen buitenland

Hoe zit het met dekking in de reisverzekering in het buitenland?

Meestal biedt de reisverzekering geen of een beperkte dekking als de schadeoorzaak ligt bij het coronavirus. Door een nieuwe uitbraak van het coronavirus moet je bijvoorbeeld langer op je vakantieadres blijven. De extra reis- en verblijfkosten krijg je niet vergoed door de verzekeraar. In hoofdlijnen komt het op het volgende neer:

  •  Je reist naar een land met code oranje of geel:
    De aan corona gerelateerde kosten zijn niet verzekerd. Bijvoorbeeld extra verblijfs- en reiskosten doordat je in quarantaine moet. 
  • Tijdens de vakantie verandert de kleurcode naar oranje of rood:
    De reisverzekering biedt dekking tegen extra kosten die je maakt. Ook als het door corona wordt veroorzaakt. De verzekeraar stelt wel als voorwaarde dat je aanwijzingen opvolgt. Je moet vaak vertrekken met de eerstvolgende mogelijkheid (terugvlucht).

Wat als je medische kosten maakt tijdens de buitenlandse vakantie?

Als je in het buitenland medische issues krijgt, biedt de zorgverzekering dekking. Ook als je in het ziekenhuis terecht komt met corona. De basisverzekering (zorgverzekering) vergoedt de medische kosten tot maximaal het bedrag dat in Nederland gebruikelijk is. Als een behandeling in Nederland € 1000 kost, vergoedt de verzekeraar voor een behandeling in het buitenland ook maximaal € 1000. Met een aanvullende zorgverzekering kun je de buitenlandse geneeskundige kosten voor 100% verzekeren. 

In de reisverzekering kun je ook geneeskundige kosten meeverzekeren. Verzekeraars kunnen deze dekking uitsluiten als je naar een land reist waar code oranje of rood voor geldt. 

Op vakantie naar het buitenland brengt door corona extra risico's met zich mee. De Europese landen zijn hard bezig om zoveel mogelijk inwoners te vaccineren, toch houdt het coronavirus zeker nog grip op de zomervakantie. Het afsluiten van een reisverzekering is zeker een aanrader, overigens ook voor een vakantie in Nederland. Het is echter vaak niet dé oplossing voor kosten die worden gemaakt door het coronavirus. Risico’s kun je niet volledig uitsluiten, wel kun je ze zo klein mogelijk maken. 

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: maandag 19 april 2021
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 85
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie