Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Scherpere regels voor zorgvergelijkingssites

Leestijd: 3 minuten

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de regels m.b.t. vergelijkingssites voor zorgverzekeringen worden aangescherpt. Eén van de aanbevelingen is dat de vergelijkingssites in het vervolg de zorgpremies tonen zonder kortingen voor collectiviteiten of dat hier een hoger eigen risico in is verwerkt.

Ook mogen verzekeraars die vergelijkers voor afgesloten polissen provisie betalen, niet bevoordeeld worden in de resultaten van de vergelijking. Dat maakte Minister Schippers vandaag bekend. De vergelijkers vervullen volgens haar een cruciale rol binnen het zorgstelsel. Omdat er veel verschillende polissen zijn, zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Hier kunnen vergelijkingssites bij helpen. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat polisinformatie op deze sites de afgelopen jaren regelmatig niet klopte.

Daarom moeten zorgverzekeraars in het vervolg continu in de gaten houden of de informatie die consumenten te zien krijgen, nog wel klopt. Verzekeraars besteden het werk van het inzichtelijk maken van de polisvoorwaarden uit aan één bedrijf, dat de informatie aan vergelijkingssites levert. Maar ook als dat bedrijf een fout maakt, is de verzekeraar voortaan aansprakelijk.

De vergelijkers worden verantwoordelijk over het eerlijk op een rijtje zetten van de beste keuzes voor de consument. Toezichthouder AFM gaat de sites eerst vrijwillig vragen dit aan te passen. Gebeurt dat niet, dan worden de regels aangescherpt.

Conclusie Minister Schippers

Volgens Ministers Schippers vervullen de vergelijkingssites een cruciale rol binnen het zorgstelsel. Daarnaast is zij tot de conclusie gekomen dat er door zowel zorgverzekeraars als door vergelijkingssites nog stappen te zetten zijn in de verbetering en verstrekking van juiste, volledige, eenduidige, niet misleidende en voor de consument begrijpelijke informatie.

Acties zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten dus hun wettelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat zorgverzekeraars niet alleen zorg dragen voor een juiste informatieverstrekking aan vergelijkingssites, maar ook achteraf nagaan of de daarop vermelde informatie over hun polissen juist is verwerkt.

Acties vergelijkers

Een vergelijkingssite die een bemiddelingsvergunning heeft, moet zelf helderheid verschaffen conform de Wet op het financieel toezicht (Wft). Vergelijkingssites kunnen daarnaast hun dienstverlening optimaliseren door de consument nog beter zichtbaar te informeren over de factoren op basis waarvan de vergelijking tot stand komt. De AFM is met vergelijkingssites in gesprek over de onwenselijkheid van het tonen van een betaalde top-3 en over tijdelijke of eenmalige kortingen die zijn verrekend in de weergegeven premie.

Geen verbod op provisie

Volgens Schippers is niet het verzekeringsproduct (juridisch) complex, maar het grote en diverse aanbod. Bovendien kunnen consumenten ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Verder werkt de markt disciplinerend op te hoge provisies, omdat die doorwerken in de premie.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie