Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Een zorgverzekering voor vrouwen

Een zorgverzekering voor vrouwen is geen verzekering waar vrouwen behandelingen vergoed krijgen die normaal gesproken niet onder de dekking van een zorgverzekering vallen. Cosmetische chirurgie of liposuctie worden ook door een zorgverzekering voor vrouwen niet gedekt. Maar wat is een zorgverzekering voor vrouwen dan wel? Welke zorgverzekeraars richten zich op vrouwen, en waarin zijn ze onderscheidend?

Zorgverzekeraar Energiek

Zorgverzekeraar EnergiekZorgverzekeraar Energiek is een label van Eno dat zich speciaal richt op vrouwen. Het doel van deze zorgverzekeraar is een zorgverzekering samen te stellen die past bij de behoeften van vrouwen. Dit moet dan tot uiting komen in een aantal vrouwspecifieke vergoedingen in de aanvullende verzekeringen. Zoals bekend worden de vergoedingen uit de basisverzekering vastgesteld door de overheid en zijn deze voor iedereen gelijk. Hierdoor is het alleen mogelijk om met de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen iets unieks te bieden aan de consument, in de concurrentiestrijd met de andere verzekeraars.

Vergoeding MammaPrint

Een vrouwspecifieke vergoeding uit de aanvullende verzekeringen bij Energiek is bijvoorbeeld de MammaPrint bij borstkanker. De MammaPrint is een onderzoek dat laat zien hoe agressief een borsttumor is. Deze test is belangrijk omdat hierdoor kan worden bepaald welke behandeling het beste is na de operatie. Zo kan worden voorkomen dat een behandeling met chemotherapie wordt ondergaan terwijl dit niet nodig is of juist andersom. De MammaPrint wordt bij Energiek volledig vergoed in alle aanvullende verzekeringen.

Energiek is niet uniek met het vergoeden van de MammaPrint. Menzis, CZ, VGZ, ONVZ (waaronder ook PNO, VvAA), ENO (Salland, Energiek en Holland Zorg) en alle bij Achmea aangesloten zorgverzekeraars hebben hiervoor een vergoeding opgenomen in een aanvullend pakket. Naast de MammaPrint zijn er meer door Energiek als vrouwvriendelijk bestempelde vergoedingen.

  • Vergoeding voor anticonceptie in alle aanvullende verzekeringen
  • Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen in Extra, Plus en Top
  • Ruime vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in Plus en Top
  • Vergoeding voor specifieke zorg voor vrouwen in Plus en Top
  • Vergoeding voor gezondheidscursussen als (kinder-)EHBO of mental fitness in Plus en Top
  • Vergoeding voor combinatietest bij zwangerschap voor vrouwen vanaf 36 jaar zonder medische indicatie in Plus en Top

Alexander Monro Ziekenhuis

Ook werkt Energiek samen met partijen die zich inzetten voor betere zorg voor vrouwen, zoals het Alexander Monro ziekenhuis. Het Alexander Monro ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland dat gespecialiseerd is in borstkanker. Met dit ziekenhuis heeft Energiek het borstkankerdossier samengesteld. Hierin staan alle ins- en outs van borstkanker beschreven. De zorg in het Alexander Monro Ziekenhuis wordt overigens, met een verwijzing van de huisarts, door alle verzekeraars vergoed. Borstkankerzorg is namelijk een onderdeel van de basisverzekering.

Net als alle andere verzekeraars heeft Energiek een acceptatieplicht. Dat betekent dat iedereen moet worden geaccepteerd voor de basisverzekering. Vrouwen en mannen. Mannen die zich willen aansluiten bij een zorgverzekering speciaal voor vrouwen, kunnen zich dan ook gewoon aanmelden.

Energiek stopt per 1 januari 2016

Toen Energiek in 2010 startte, wilde ze de beste zorgverzekering voor vrouwen creëren. Het is echter niet gelukt om een zorgverzekering neer te zetten met vrouwspecifieke vergoedingen tegen een acceptabele premie. Op 19 november 2015 schrijft Energiek: "Met pijn in ons hart hebben wij moeten concluderen dat we met Energiek niet langer kunnen bieden wat we je beloofd hebben. Daarom hebben we moeten besluiten dat Energiek per 1 januari 2016 overgaat in haar ‘grote broer’ Salland ZorgDirect."

Geactualiseerd: 19-11-2015

Navigatie