Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 - 2111 456   Logo WhatsApp

Zorgverzekering 2019 vergelijken

De zorgpremies voor 2019 zijn bekend. Komend jaar gaan we flink meer betalen voor de basisverzekering. De zorgverzekering 2019 vergelijken is dus zeker een aanrader. In tegenstelling tot vorig jaar is er geen enkele zorgverzekeraar die de premie verlaagt. De prijsverschillen in premies zijn groter dan ooit. Het kan zomaar 20 euro of meer per maand schelen, voor een gezin dus al snel een paar honderd euro per jaar.


zorgverzekering-vergelijken.png


De verschillen worden steeds groter

In 2018 zagen we dat de verschillen tussen de verzekeraars groter werden. Voor 2019 worden de verschillen nog groter. In tegenstelling tot vorig jaar is er voor 2019 geen enkele verzekeraar die de premie verlaagt. De premie voor de basisverzekering bedraagt in 2019 gemiddeld ongeveer € 115 per maand. Voor de goedkoopste zorgverzekering betaal je € 98,50 (natura beperkt) en voor de duurste basisverzekering € 133,75 (restitutie) per maand. Door de steeds grotere verschillen wordt zorgverzekeringen vergelijken steeds belangrijker. 

Het eigen risico in 2019

In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico € 385. Dat is hetzelfde bedrag als in voorgaande jaren. In het regeerakkoord stond al dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk zal blijven. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar iets vergoedt. Kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Zorgverzekering 2019 vergelijken – Welke uitbreidingen zijn er voor de basisverzekering van 2019?

Jaarlijks worden er wel veranderingen doorgevoerd. In 2019 gaat het vooral om uitbreidingen ten opzichte van de zorgverzekering in 2018: 

 • Vergoeding van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) 
  Huisartsen kunnen mensen met een matig gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen. De GLI richt zich op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl. Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan gezonder eten, meer bewegen en aan een blijvende aanpassing van het gedrag op deze terreinen. Een GLI-programma duurt 2 jaar en kent een behandelfase en een onderhoudsfase.
 • Ruimere vergoeding voor zittend ziekenvervoer 
  Hierdoor kunnen patiënten gebruik maken van vervoer (niet ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles, als deze samenhangen met de behandeling. In 2018 wordt alleen het vervoer vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.
 • Oefentherapie bij COPD
  Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD vergoed vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD.

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering van 2019?

Vanaf 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, niet langer vergoed uit het basispakket. 

Andere wijzigingen voor de basisverzekering 2019:

De eigen bijdrage voor medicijnen wordt gemaximeerd op € 250 per persoon per jaar. Nu is er nog geen maximum. Voor welke geneesmiddelen je een eigen bijdrage betaalt, vind je op medicijnkosten.nl

zorgverzekering 2019 vergelijkenZorgtoeslag 2019

Tegenover de hogere premie staat ook een hogere zorgtoeslag. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de maximale zorgtoeslag met € 50 per jaar (ca. € 4 per maand) omhoog. Dat is iets minder dan de stijging van de premie. 

Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de maximale zorgtoeslag met € 193 per jaar (ca. € 16 per maand). Dat is meer dan de stijging van de zorgpremie, omdat het kabinet in het Regeerakkoord heeft besloten de zorgtoeslag voor deze groep extra te verhogen.

 Nieuwe medicijnen die recent zijn opgenomen in het basispakket:

 • sinds1 september 2018: geneesmiddel voor de vervolgbehandeling van de ziekte van Kahler (Daratumumab);
 • sinds 1 augustus 2018: geneesmiddel tegen spierziekte spinale musculaire atrofie (sma) (Spinraza);
 • sinds 1 juli 2018: geneesmiddel tegen chronische hepatitis C (Vosevi);
 • sinds 1 juni 2018 tot 1 januari 2020: geneesmiddel voor de vervolgbehandeling van longkanker (Atezolizumab);
 • sinds 1 mei 2018: geneesmiddel tegen auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (sle) (Belimumab)
 • sinds 1 mei 2018 tot 1 januari 2021: geneesmiddel tegen borstkanker (Ribociclib);
 • sinds 1 maart 2018: geneesmiddel tegen chronische hepatitis C (Glecaprevir en Pibrentasvir).

Collectief verzekeren of jouw eigen behoefte centraal zetten?

Ook voor de zorgverzekering 2019 is het weer belangrijk om kritisch te kiezen. Ben je nu collectief verzekerd en betaal je nog steeds de hoofdprijs? Verdiep je eens in de mogelijkheden om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Verzekeraars voeren al jaren versoberingen door in de collectieve zorgverzekering. Dit kan door een minder uitgebreide aanvullende verzekeringen en een verlaging van het kortingspercentage.

In 2019 overstappen naar een andere zorgverzekering

Uiterlijk 12 november moesten de premies voor de zorgverzekering 2019 bekendgemaakt worden. Vervolgens heb je de rest van het jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. De nieuwe verzekeraar zorgt voor het opzeggen van de oude zorgverzekering. De zorgverzekering 2019 vergelijken doe je op Poliswijzer.nl.

Geactualiseerd: 14-11-2018

Navigatie