Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering vergelijken 2021

De premies voor zorgverzekeringen voor 2021 zijn bekend. De premies vallen dit jaar gemiddeld € 5,- hoger uit. Daarom is het verstandig om te kijken welke zorgverzekering het beste past bij jouw situatie door je zorgverzekering te vergelijken! 

De top 5 goedkoopste zorgverzekeringen 2021

Verzekeraar Zorgverzekering Ziekenhuiskeuze Premie p/m
Zekur Gewoon Zeer beperkt € 105,95
Ziezo Selectief Beperkt € 109,25
Ditzo Goede keuze Volledig € 109,85
Univé Zorg Select Volledig € 110,90
Bewuzt Basic Volledig € 110,90

Zorgverzekering vergelijken 2021

Overheid bepaalt inhoud basispakket

De dekking in de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is bij alle zorgverzekeraars gelijk. De premie mag door de zorgverzekeraar zelf bepaald worden. In de premie voor de zorgverzekering ontstaan daardoor wel grote verschillen. In 2021 is het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering gestegen tot boven de € 40 per maand. Ga dus ook in 2021 weer je zorgverzekering vergelijken.

Gedekt voor de basisverzekering

Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering in 2021?

In de loop van het jaar worden de veranderde dekkingen in de basisverzekering bekendgemaakt. Voor de zorgverzekering 2021 is de volgende wijziging al bekend:

 • Vergoeding dagbehandeling niet-aangeboren hersenletsel
  Er komt een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of herseninfarct.

 • Geneesmiddelen eierstokkanker en lymfeklierkanker  
  Het medicijn Olaparib van het merk Lynparza en Axicabtagene van het merk Yescarta worden aan het basispakket toegevoegd. Het zijn medicijnen tegen eierstokkanker en lymfeklierkanker.

 • Geen eigen risico voor specifieke zorg
  Per 1 september 2020 hoeven slachtoffers van seksueel misbruik geen eigen risico meer te betalen over de medische behandelingen die ze door het misbruik ondergaan.
  Mensen die een orgaan bij leven doneren hoeven in 2021 geen verplicht eigen risico meer te betalen. Alle kosten in verband met de donatie worden uitgesloten van het eigen risico en volledig vergoed door de verzekeraar.
   
 • Extra vergoeding bij coronaherstel
  Al sinds juli 2020 krijgen zwaar getroffen (ex)coronapatiënten een ruimere vergoeding voor herstelzorg. Ook in 2021 krijgen zij nog extra vergoeding voor coronaherstel, zoals maximaal 50 behandelingen fysiotherapie, 8 behandeluren ergotherapie (bovenop de bestaande 10 uur) en 7 uren dieetadvies (bovenop de bestaande 3 uur).

Zorgverzekering 2021 duurder

Door de coronacrisis is het niet te vermijden dat de zorgverzekeringen duurder worden in 2021. Met Prinsjesdag in september 2020 werd de verwachting uitgesproken dat de zorgverzekeringen in 2021 gemiddeld zo’n € 60,- per jaar duurder zou worden. Kortom, maandelijks zal dit rond de 5 euro bovenop de premie zijn. DSW heeft de verwachting overtroffen met een verhoging van € 78 in het jaar 2021. Nu alle premies bekend zijn blijkt dat de geschatte premieverhoging van de overheid overeenkomt met de werkelijkheid. De zorgverzekering 2021 kost gemiddeld € 5 per maand extra ten opzichte van de premies van 2020.

Wat is het effect geweest van corona?

De premie wordt mede duurder doordat zorgverleners tijdens de coronacrisis hoge kosten hebben gemaakt terwijl ze minder inkomsten verkregen uit de reguliere zorg. Zorgverzekeraars zijn daarom de ziekenhuizen en andere zorgverleners te hulp geschoten door voorschotten te verstrekken. De verzekeraars hebben hiervoor hun reserves moeten aanspreken en dat dient natuurlijk weer rechtgetrokken te worden.

Kan ik dan nog besparen op de zorgverzekering?

De kans is groot dat je huidige premie in 2021 een stuk duurder wordt. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk premieverhogingen doorgevoerd. Je kunt nu alweer berekenen welke kosten je volgend jaar rekening mee kunt houden.

Ook in 2021 blijft het eigen risico € 385

In het regeerakkoord is vastgelegd dat het eigen risico niet stijgt gedurende de kabinetsperiode. Dus het eigen risico blijft ook in 2021 op € 385. Er zijn nog geen tekenen dat het eigen risico extra omhoog moet door de coronacrisis.

De zorgtoeslag stijgt in 2021

Een stijgende premie vraagt ook om een stijgende zorgtoeslag, en dat gaat ook gebeuren. Voor alleenstaanden stijgt de zorgtoeslag met maximaal € 44 in 2021 en voor meerpersoonshuishoudens met maximaal € 99 per jaar.

De maximale collectiviteitskorting van 5% op de basisverzekering blijft nog

Per 2020 is de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering verlaagd van 10% naar 5%. Een verdere daling of zelfs het afschaffen van de korting per 2021 werd niet uitgesloten, maar bleef uit. Per 2023 komt de collectieve zorgverzekering wel te vervallen. Vaak zit er volgens de politiek een nepkorting in de collectieve zorgverzekering. Verzekeraars krijgen tot 2023 de tijd om afscheid te nemen van de collectieve zorgverzekering.

eigen risico

Hoe kun je eenvoudig besparen op je zorgverzekering?

Je kunt geld besparen door te vergelijken op inhoud en prijs van de zorgverzekering. Het overstappen neemt maar een paar minuten van je tijd in beslag en je huidige verzekering wordt automatisch opgezegd.

 1. Verhoog vrijwillig je eigen risico

Het verhogen van het eigen risico levert je al snel een premiekorting op van € 20 per maand. Bedenk wel dat dit eigenlijk alleen handig is als je geen of weinig zorgkosten verwacht. Is dit wat voor jou? Doe de check.

 1. Betaal je zorgpremie per jaar

Je krijgt korting als je de premie in één keer voor het hele jaar betaald. Gezien de huidige rentestand op spaargeld is dat winstgevender dan het geld wegzetten op de spaarrekening.

 1. Betaal alleen voor wat je nodig hebt of achter de hand wilt hebben

De meeste aanvullende pakketten zijn een verzameling van vergoedingen. Het kan heel goed zijn dat je sommige vergoedingen echt niet nodig hebt of gaat gebruiken. Bijvoorbeeld orthodontie voor kinderen is niet nodig als je geen kinderen hebt. Hoe meer zaken je wegstreept waarvan je zeker weet dat je er niets aan hebt hoe meer dat zal schelen in de premie.

Grootste misverstanden in de zorgverzekering

Geactualiseerd: 15-11-2020


Gepubliceerd: dinsdag 21 januari 2020
Geactualiseerd: zaterdag 14 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie