Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgvergelijker in 2023

Vind de zorgverzekering voor jouw zorgsituatie

Start met vergelijken van zorgverzekeringen

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Kies eenvoudig je nieuwe zorgverzekering in de zorgvergelijker

Met onze zorgvergelijker kan iedereen eenvoudig overstappen van zorgverzekering. De zorgvergelijker helpt jou bij het vergelijken van zorgpremies, vergoedingen, ziekenhuiskeuze en extra klantvoordeel die zorgverzekeraars bieden.

In de zorgvergelijker kun je zelf je zorgverzekering samenstellen. Vul je gegevens en wensen in de zorgvergelijker in voor een persoonlijk advies en kies gelijk een nieuwe zorgverzekering die aan alles voldoet wat jij belangrijk vindt.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Hoe werkt overstappen van zorgverzekering?

  Overstappen van zorgverzekering is heel eenvoudig. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie en wensen krijg je de zorgverzekeringen te zien die bij jouw passen. Heb je de zorgverzekering gevonden die het beste bij jou past? Dan kun je deze verzekering via Poliswijzer.nl eenvoudig online afsluiten op de website van de verzekeraar.

  Je nieuwe verzekeraar zegt je oude verzekering automatisch voor je op. Dit is een opzegservice die elke zorgverzekeraar aanbiedt.

 • Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

  De overheid heeft bepaald dat sommige zorgkosten niet (volledig) vergoed worden. Deze zorgkosten moet je dan zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage. Je betaalt onder meer een eigen bijdrage voor:

  • Hulpmiddelen (b.v. orthopedische schoenen)
  • Bepaalde geneesmiddelen (door de overheid bepaald)
  • Kraamzorg
  • Zittend ziekenvervoer
  • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
  • Tandheelkundige zorg

  Wil je deze eigen bijdrage niet zelf betalen dan kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Let daarbij wel op of de vergoeding opweegt tegen de premie.

 • Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

  Het grote verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is de keuzevrijheid. Met de naturaverzekering ben je afhankelijk van door de verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Met een restitutieverzekering heb je een volledige keuzevrijheid.

Stel de best passende zorgverzekering samen

Om jouw huidige zorgverzekeraar te vergelijken met andere zorgverzekeraars is het handig als je weet wat je belangrijk vindt. 

Wil je alleen de basisverzekering of ga je ook een aanvullende verzekering afsluiten? Hoe belangrijk vind je het dat je zelf een ziekenhuis of fysiotherapeut kunt kiezen? En vind je het geen probleem om zoveel mogelijk zelf online te regelen of verwacht je juist een uitgebreide service van je zorgverzekeraar? Met behulp van de filters aan de linkerkant in de zorgvergelijker kun je al jouw wensen aangeven. De zorgvergelijker toont gelijk welke zorgverzekeringen daaraan voldoen. Kortom, wacht niet langer en start met het vergelijken van je zorgverzekering.

Volledig aanbod in de zorgvergelijker

De zorgvergelijker van Poliswijzer.nl is de meest volledige vergelijker van Nederland. In de zorgvergelijker zijn namelijk alle zorgverzekeraars opgenomen waarbij alleen enkele (kleine) verzekeraars ontbreken die hun tarieven niet vrij willen geven aan vergelijkingssites. Met onze zorgvergelijker kun je onder andere naast een zorgverzekering voor studenten ook zorgverzekeringen voor ZZP-ers vergelijken. Zorgverzekeraars betalen ons niet om in de zorgvergelijker opgenomen te worden. Dit maakt Poliswijzer.nl een onafhankelijke vergelijkingssite. In de onafhankelijke zorgvergelijker vind je eenvoudig welke zorgverzekeraar de beste premie heeft in jouw situatie.

Op Poliswijzer.nl vind je de volgende zorgverzekeraars:

Pro Life DSW
Ziezo (Zilveren Kruis) Stad Holland
Zilveren Kruis Achmea inTwente
VinkVink ONVZ
Anderzorg Hema
IZA VvAA
UnitedConsumers (VGZ) AZVZ
OHRA Zorg en Zekerheid
Menzis VinkVink
Univé Ditzo
ZEKUR Salland
VGZ Jaaah
UMC Just
CZ Nationale-Nederlanden
CZdirect Studenten Goed Verzekerd

Hoe werkt de zorgvergelijker?

In slechts vier stappen vind jij de goedkoopste zorgverzekering die volledig aan jouw eisen voldoet.

hoe-werkt-de-zorgvergelijker2.png

1. Vul je gegevens in

Een aantal persoonlijke gegevens zijn belangrijk om een vergelijking te maken, omdat deze gegevens de hoogte van de premie kunnen beïnvloeden. Vul daarom je geboortedatum en gewenste eigen risico in om een persoonlijke vergelijking te maken. Wil je gezinsleden meeverzekeren? Ook dit kun je aangeven in de zorgvergelijker. Daar kun je ook je postcode invullen, zodat je per zorgverzekeraar ziet welke zorgverleners bij jou in de buurt gecontracteerd zijn.

2. Gebruik de filters in de zorgvergelijker

Heb je niet alleen een basisverzekering, maar ook een aanvullende verzekering nodig? Maak dan gebruik van de filters in het menu. Daar kun je precies instellen wat je nodig hebt voor jouw zorgverzekering, zoals aanvullende vergoedingen voor tandarts en fysiotherapie. Wil je niet geweigerd worden door de zorgverzekeraar en dus geen last hebben van medische selectie? Maar liever direct geaccepteerd worden door de verzekeraar? Zet dan een vinkje voor “direct” bij de filter “acceptatie”. In de zorgvergelijker kun je ook kiezen tussen soorten polissen die je wilt vergelijken, zoals de naturapolis en de restitutiepolis. Kies zelf jouw type polis bij de filters. Alleen de zorgverzekeringen die aan jouw filterinstellingen voldoen, zullen we in de zorgvergelijker tonen.

3. Vergelijk op premie, dekking, mate van zorgkeuze en extra’s 

De zorgvergelijker geeft je meerdere opties om zorgverzekeringen te vergelijken. De zorgverzekering met de laagste premie staat altijd bovenaan in de zorgvergelijker. Maar dit is niet voor iedereen het belangrijkste onderdeel bij het maken van een keuze voor de beste zorgverzekering. Daarom kun je bijvoorbeeld ook zorgverzekeringen vergelijken en sorteren op vergoedingen, ziekenhuiskeuze en GoedeZorg-score.

Exclusief bij Poliswijzer.nl: vergelijken op GoedeZorg-score

Alleen bij Poliswijzer.nl vergelijk je op klantvoordeel die zorgverzekeraars bieden, zoals gratis gezondheidsapps of korting op gezondheid gerelateerde producten. Maar ook extra diensten zijn in de score meegenomen, zoals wachtlijstbemiddeling en hulp bij de financiën. De GoedeZorg-score laat zien hoe een zorgverzekeraar volgens de experts van Poliswijzer.nl scoort op deze extra diensten.

Deze informatie zie je altijd terug bij ieder resultaat in de zorgvergelijker. Je kunt er voor kiezen om zelf de volgorde van de resultaten in de zorgvergelijker te bepalen. Dit doe je bij “sorteren op” onder stap 6 “extra opties” in de filters. Zo zet je bijvoorbeeld de verzekeraar met de hoogste GoedeZorg-score bovenaan in plaats van de zorgverzekeraar met de laagste premie.

goedezorg score

Zet zorgverzekeringen naast elkaar en vergelijk onderling

Heb je twee of drie zorgverzekeringen gevonden waartussen je twijfelt of wil je meer de diepte in? Zet dan vinkjes voor “vergelijk” bij de zorgverzekeringen die je onderling met elkaar wilt vergelijken. De vergoedingen komen naast elkaar te staan, zodat jij precies de verschillen ziet tussen de verschillende zorgverzekeringen.

4. Kies de beste zorgverzekering voor jou en stap over in de zorgvergelijker

Je hebt vanaf 13 november tot en met 31 december de tijd om een nieuwe polis te kiezen voor 2023. Heb je de best passende zorgverzekering voor jou gevonden in de zorgvergelijker? Dan kun je de nieuwe zorgverzekering afsluiten via de blauwe aanmeldknop. Je hoeft verder niets zelf te regelen: de nieuwe verzekeraar zegt de oude zorgverzekering automatisch op. De nieuwe zorgverzekering gaat in vanaf 1 januari 2023. Ben je toch niet blij met de overstap naar de nieuwe zorgverzekeraar? Dan heb je altijd 14 dagen bedenktijd waarin je zonder opgaaf van reden de polis kan annuleren.

Unieke tools in de zorgvergelijker

Bij Poliswijzer.nl kun je uit meerdere opties kiezen om het vergelijken van je zorgverzekering zo makkelijk mogelijk te maken. Kies het vertrekpunt wat voor jou het meest handig is!

Unieke tools in de zorgvergelijker

1. De keuzehulp helpt jou om de juiste zorgverzekering te kiezen

Weet je niet zeker of je genoeg hebt aan een basisverzekering? En welk bedrag eigen risico je het beste kunt kiezen? Beantwoord de vragen in de keuzehulp en kom erachter of je een aanvullende verzekering nodig hebt en welke aanvullende pakketten je dan het beste kunt kiezen.

2. Vergelijk je huidige zorgverzekering met alle andere zorgverzekeringen in de markt

Wil je een zorgverzekering met dezelfde dekking als je huidige zorgverzekering maar dan goedkoper? Vul dan je huidige zorgverzekeraar in bij stap 1 “jouw gegevens” en de zorgvergelijker laat zien of een andere zorgverzekeraar met een soortgelijke dekking voordeliger is en hoeveel je kunt besparen. 

3. Geen rekenmachine meer nodig met de kostenberekeningstool

Weet je al welke kosten verwacht worden in 2023? Bijvoorbeeld omdat je weet hoe vaak je naar de fysiotherapeut moet? Of omdat je al een factuur van de tandarts hebt ontvangen voor een behandeling van volgend jaar? Vul deze dan in de kostenberekeningtool in en de zorgvergelijker laat zien welke zorgverzekering het beste bij jouw verwachte zorgkosten past. Maar ook of het voordeliger is om bepaalde zorgkosten zelf te betalen. 

Waar let je op in de zorgvergelijker?

De basisverzekering

Jaarlijks wordt op Prinsjesdag het pakket van de basisverzekering door de overheid bekendgemaakt. Iedere zorgverzekeraar is verplicht om dit pakket aan te bieden. De inhoud van de basisverzekering is dus overal gelijk. De basis zorgverzekering vergoedt de meest dure zorg. Denk hierbij aan de huisarts, ziekenhuisbehandelingen, spoedeisende zorg, psychologische zorg en geneesmiddelen. De premie van de basisverzekering verschilt wel per verzekeraar. Zo kan de ene basisverzekering veel duurder zijn dan de andere. 

Gecontracteerde zorgverleners 

Wanneer je in onze zorgvergelijker geen filters gebruikt, komt de basisverzekering met de laagste premie bovenaan te staan. Het wil niet zeggen dat de goedkoopste zorgverzekering ook de juiste verzekering is in jouw geval. Welke zorgverzekeraar het beste bij jou past hangt ook af van de vraag of de zorgverleners bij jou in de buurt worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit vind je bij de filters onder “zorgverleners” of onder het tabblad “gecontracteerde zorgverleners”. Bij het invullen van je postcode in de zorgvergelijker krijg je automatisch de gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt te zien. Woon je bijvoorbeeld in Rotterdam? Dan wil je wel zeker weten dat je met jouw zorgverzekering in het ziekenhuis in Rotterdam terecht kunt voor een volledige vergoeding.  

Wij van Poliswijzer.nl raden aan om niet altijd voor de basisverzekering te kiezen met de laagste premie, maar ook zeker te letten op het percentage vrije ziekenhuiskeuze en de zorgverleners waar de zorgverzekeraar een contract mee hebben.

Het vrijwillig eigen risico

In Nederland betaal je standaard minimaal € 385 per jaar aan eigen risico wanneer je zorg nodig hebt uit de basisverzekering. Dit eigen risico kun je vrijwillig verhogen. Dit kan met stapjes van 100 euro tot maximaal € 885 per jaar. Waarom zou je dit doen? Doordat je bereid bent om meer eigen risico te nemen, Krijg je van de zorgverzekeraar een flinke korting op de zorgpremie. 

Maak je bijna nooit gebruik van zorg en verwacht je dit in het komende jaar ook niet te gaan doen? Dan kan het handig zijn om je eigen risico hoger in te stellen zodat je basisverzekering veel goedkoper wordt. Hierdoor kun je maximaal € 260 per jaar besparen op de basisverzekering. Let wel op dat je dit bedrag kunt betalen wanneer je toch een keer pech hebt.

Voor mensen die veel gebruik maken van zorg is het verstandig om het eigen risico van € 385 niet te verhogen. Op deze manier neem je zo min mogelijk risico aangezien de kans dat je meer dan het minimale eigen risico moet betalen in het jaar aanwezig is.

Aanvullende verzekeringen kiezen in de filters

Naast de basisverzekering die de belangrijkste zorg dekt, kun je ook nog kiezen voor aanvullende verzekeringen. Dit zijn eigenlijk de extra’s bovenop de basisverzekering. Ga je bijvoorbeeld vaak in het jaar naar de fysiotherapeut of de tandarts? Of maak je veel gebruik van alternatieve geneeswijzen? Dan is het handig om dit mee te verzekeren in plaats van alleen de basisverzekering te kiezen. Let dan wel even op dat de extra premie die je betaalt opweegt ten opzichte van de vergoeding. Je kunt de keuzehulp gebruiken om te bepalen welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Neem dan gratis contact op met onze gediplomeerde zorgadviseurs. Bel of Whatsapp naar 050-2111456. We helpen je graag met het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering.

Navigatie