Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk eenvoudig de premies van alle zorgverzekeraars, ook de zorgverzekeringen die niet direct via ons af te sluiten zijn. Onze gediplomeerde adviseurs voorzien je graag van advies over zorgverzekeringen, zodat jij de juiste dekking kiest én bespaart op je zorgpremie.

Bekend van
Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
 • Altijd het complete aanbod
 • Onafhankelijke vergelijkers
 • Beste service

Vergelijk in 4 simpele stappen je zorgverzekering

Stap 1
Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.
Stap 2
Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.
Stap 3
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.
Stap 4
Kies de beste zorgverzekering voor jou en stap over.

Onafhankelijk vergelijken

Op Poliswijzer.nl vind je de meest volledige zorgverzekeringen vergelijker van Nederland. Via de Keuzehulp helpen wij jou eenvoudig de beste zorgverzekering te vinden, met de voordeligste premie voor jouw situatie. Doe je het liever helemaal zelf? Maak dan gebruik van de handige filters in onze zorgverzekering vergelijker. Dan kun je jouw zorgverzekering precies samenstellen zoals jij wilt en zetten wij de goedkoopste zorgverzekering bovenaan.

Op Poliswijzer.nl kun je terecht voor eerlijk advies en deskundige informatie van onze WFT gediplomeerde experts. In de uitgebreide kennisbank vind je snel antwoord op de meeste vragen.

Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

3 mnd gratis
tv, series en films
t.w.v. € 44,85
Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

 • Kijk Live Eredivisie met ESPN Compleet en mis geen wedstrijd
 • 78 tv-zenders en urenlang kijkplezier met on demand series en films
 • Stream overal in de EU, kijk op je telefoon, smart-tv of laptop
Deze actie loopt t/m 30-09-2022

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Bencom specialisten
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Hoe kan ik zelf kiezen naar welke zorgverlener en ziekenhuis ik ga?

  Met een restitutie zorgverzekering kun je zelf jouw zorgverlener kiezen en krijg je een volledige vergoeding van zorgkosten. De premie voor een restitutie zorgverzekering is gemiddeld duurder ten opzichte van een natura- of combinatiepolis, Maar daar krijg je een volledige keuzevrijheid voor terug.

 • Hoe kun je het beste besparen op je zorgverzekering?

  Besparen op je zorgverzekering doe je door jaarlijks over te stappen van zorgverzekeraar. Daarbij kies je de voordeligste basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering. Bovendien kan je kiezen voor een hogere eigen risico om maandelijks te besparen op je premie.

 • Waar moet je op letten bij het vergelijken van een zorgverzekering?

  Het is verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken aan de hand van je dekkingswensen. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Vergelijk niet alleen op prijs maar ook op dekking en kwaliteit.

Bespaar op je zorgverzekering

De verwachting is dat ook in 2023 de zorgverzekering duurder wordt. Dit maakt het vergelijken meer dan waard!
Ben Woldring geeft in De Telegraaf TV tips om te besparen op je zorgverzekering:

 • Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement
 • Tip 2: Verhoog het eigen risico in ruil voor korting als je geen of weinig zorg nodig hebt.
 • Tip 3: Kijk eens naar de premie van een prijsvechtersmerk van je eigen zorgverzekeraar.
  Deze polis is vaak hetzelfde, maar wordt aangeboden tegen een veel lager tarief.

Meer tips vind je in de Poliswijzer kennisbank

Overstappen loont met Zorgverzekering op Maat

Met Zorgverzekering op Maat helpt Poliswijzer.nl gemeenten bij het vinden van een alternatief voor de gemeentepolis. Voor een beter passende zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen.

Onafhankelijk zorgverzekering vergelijken bij Poliswijzer.nl

Poliswijzer.nl is de meest volledige, onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen. Met alle verzekeraars in de vergelijker vind je bij Poliswijzer.nl altijd de zorgverzekering met de beste dekking en premie. Zorgverzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijker en kunnen dus niet de ranking beïnvloeden. Zo staat altijd de goedkoopste zorgverzekering voor jou bovenaan. 

Heb je de zorgverzekering gevonden die voldoet aan je wensen? Dan stap je via het aanmeldformulier gemakkelijk over. Je oude zorgverzekering wordt door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Volledige vergelijking 

Op Poliswijzer.nl vergelijk je zorgverzekeringen op basis van premie, voorwaarden, mate van vrije zorgkeuze en klantbeoordelingen. Daarnaast vergelijk je eenvoudig de aanvullende zorgverzekeringen van alle zorgverzekeraars. Zo kun jij een volledige vergelijking maken en de juiste zorgverzekering kiezen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Onze gediplomeerde adviseurs staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en om je te helpen met het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Waarom zorgverzekering vergelijken?

Er bestaan grote prijsverschillen tussen zorgverzekeringen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken. Er zijn nog meer redenen om je zorgverzekering jaarlijks te checken.

zorgverzekering vergelijken stap 1zorgverzekering vergelijken stap 2zorgverzekering vergelijken stap 3zorgverzekering vergelijken stap 4

1. De premie en dekking verandert ieder jaar

Jaarlijks veranderen de premies van de zorgverzekeringen. Hoewel de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is, kunnen de zorgpremies behoorlijk verschillen. Dit komt doordat zorgverzekeraars zelf hun premie bepalen. 

Zo kan bijvoorbeeld bij de ene zorgverzekeraar de basisverzekering of de aanvullende verzekering voor fysiotherapie goedkoper zijn dan bij de ander. Daarom kun je bij ons je zorgverzekering vergelijken op basis van jouw situatie. Overstappen van zorgverzekering zorgt voor een goed op jouw wensen afgestemde zorgverzekering. Tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen in uitzonderingsgevallen.

2. Je zorgsituatie verandert

Het kan zijn dat je sommige aanvullende verzekeringen niet meer nodig hebt in 2023. Het omgekeerde is ook waar: misschien heb je bepaalde dekkingen komend jaar juist wel nodig. Een verandering in je persoonlijke omstandigheden kan betekenen dat je een andere zorgverzekering nodig hebt.

3. Een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper

Je kunt via je werkgever, gemeente, vakbonden of andere belangenorganisaties korting krijgen op je zorgverzekering. Echter is een dure zorgverzekering met een beetje korting nog steeds een dure zorgverzekering. Ben je collectief verzekerd? In 2023 mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Hierdoor is het al snel lonend om te kijken naar een andere zorgverzekering. 

Op de aanvullende zorgverzekering mogen zorgverzekeraars in 2023 nog wel een korting geven. Blijf niet bij je huidige zorgverzekeraar om een korting. Vergelijk en kom erachter of je goedkoper uit kunt zijn met ook nog eens een ruimere dekking.

4. Vergelijken kost niets!

Onze unieke vergelijkingstools zijn gratis. Ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten kost je niets. Niet verkeerd, toch? Met het vergelijken van de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen bespaar je veel op je maandelijkse uitgaven.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Het is eenvoudig om zorgverzekeringen te vergelijken. Volg het onderstaande stappenplan, zodat jij gemakkelijk de juiste zorgverzekering voor jouw situatie vindt. Alle zorgverzekeringen nemen wij mee bij het vergelijken.

1. Maak een inschatting van de zorg die je in 2023 verwacht

Allereerst is het belangrijk om in te schatten welke zorg je komend jaar nodig denkt te hebben. Als je dit weet kun je beter bepalen welke zorgverzekering je moet kiezen. Verwacht je een beugel of veel behandelingen van de fysiotherapeut? Stem je zorgverzekering 2023 hier dan op af. Had je veel fysiotherapie verzekerd, maar is dat in 2023 waarschijnlijk niet meer nodig? Pas je zorgverzekering hierop aan in het nieuwe jaar.

2. Controleer wat er van jouw verwachte zorg in de basisdekking 2023 zit

Nu je goed inzichtelijk hebt welke zorg je verwacht in 2023, kun je kijken wat hiervan door de basisverzekering wordt vergoed. Iedereen is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De dekking van de basisverzekering wordt op Prinsjesdag door de overheid bepaald en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De premie verschilt juist wel. Voorbeelden van vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten zijn alternatieve geneeswijzen, anticonceptie vanaf 21 jaar en fysiotherapie. Hieronder vind je een globaal overzicht van wat de basisverzekering vergoedt. Kies voor een uitgebreide dekking als de basisverzekering onvoldoende dekking biedt.

Zorg gedekt door basisverzekering

Kijk aan de hand hiervan of het nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bereken daarbij of het voordeliger is om zorg zelf te betalen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. De premie voor de aanvullende verzekering, zoals een aanvullende tandartsverzekering, kan hoger zijn dan de vergoeding die je ontvangt.

Wanneer moet ik wel of niet een aanvullende verzekering afsluiten?

Bij de keuze of je wel of niet een aanvullende verzekering af moet sluiten, is het belangrijk om te weten wat jouw verwachte zorg is (dat niet gedekt wordt door de basisverzekering) en wat de hoogte van de vergoeding van deze aanvullende dekking is.

 • Is de jaarlijkse premie hoger dan de vergoeding? Sluit dan géén aanvullende verzekering af.
 • Is de jaarlijkse premie lager dan de vergoeding? Sluit dan wél een aanvullende verzekering af.

Wil je hulp en advies? Gebruik dan onze keuzehulp of neem contact op met één van onze experts.

Voorbeeld:

Jan wil zijn ogen laten laseren. Dit kost 1300 euro. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt 500 euro. De premie voor een aanvullende verzekering is 45 euro per maand. In dit geval kan Jan beter geen aanvullende verzekering afsluiten, omdat hij meer premie betaalt (45 euro x 12 maanden = 540 euro) dan hij vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering.

3. Bepaal de hoogte van het eigen risico in je nieuwe zorgpolis

In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385. Je kunt er zelf voor kiezen om het eigen risico te verhogen, tot een maximum van € 885. Wanneer je je eigen risico verhoogt, bespaar je op de premie.

Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen?

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie is. Houd er wel rekening mee dat je dit hogere eigen risico moet kunnen betalen als je onverwachte zorgkosten hebt. Het is dus verstandig om hier een bedrag voor achter de hand te houden.

Loop je liever geen extra risico? Dan kun je volstaan met het verplichte eigen risico. Hiermee voorkom je de kans op onvoorziene hoge zorgkosten. Meer over het verhogen van het eigen risico.

Eigen risico voor 2022 en 2023

Eigen risico

Wat bespaar je ongeveer per jaar?
€ 885 € 260
€ 785

€ 175

€ 685 € 125
€ 585 € 90
€ 485 € 50
€ 385 € 0

4. Vergelijk je zorgverzekering

Wanneer je de volgende informatie op een rij hebt, kun je beginnen met de vergelijking:

 • De zorg die je in 2023 verwacht nodig te hebben.
 • Wat er van jouw verwachte zorg vergoed wordt door de basisverzekering en of je een eventuele aanvullende zorgverzekering nodig hebt.
 • De hoogte van je eigen risico.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk niet alleen op premie en dekking te letten, maar ook op andere details. Denk hierbij aan:

 • Klantervaringen: Je kunt ook zorgverzekeraars vergelijken op basis van ervaringen. Lees beoordelingen van andere klanten over zorgverzekeraars.
 • Extra services: De GoedeZorg-score in de vergelijker laat zien hoe zorgverzekeraars scoren op extra’s die je als verzekerde ontvangt, zoals gratis toegang tot gezondheidsapps.
 • Zorgverleners in de buurt: Controleer bij welke zorgverleners je in de buurt terecht kunt bij de gekozen zorgverzekeraar.

Je eigen zorgverzekering als uitgangspunt gebruiken

Kun je niet goed inschatten wat je zorgkosten zijn volgend jaar? Je huidige zorgpolis vergelijken zorgt al voor inzichten in wat je wel en niet nodig hebt. Je kunt je huidige zorgverzekering als basis kiezen voor de vergelijking. Je vraagt dus aan onze vergelijker naar een goedkopere zorgverzekering met minimaal dezelfde dekking als je huidige zorgverzekering. Zo krijg je inzicht in de verschillen tussen verzekeraars.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk niet alleen op premie en dekking te letten, maar ook op andere details. Denk hierbij aan:

 • Extra klantvoordelen zorgverzekeraar: de GoedeZorg-score in de vergelijker laat zien hoe zorgverzekeraars scoren op extra’s die je als verzekerde ontvangt, zoals gratis toegang tot gezondheidsapps of korting op producten.

 • Zorgverleners in de buurt: controleer bij hoeveel zorgverleners je in de buurt terecht kunt bij de gekozen zorgverzekeraar.

 • Klantervaringen: je kunt ook zorgverzekeraars vergelijken op basis van ervaringen. Lees beoordelingen van andere klanten over zorgverzekeraars. Of laat er zelf één achter.

Besparen op je zorgverzekering

Maak een vergelijking per persoon

De beste zorgverzekering voor jou is mogelijk niet de beste keuze voor je partner. Iedereen heeft andere zorgbehoeften. Daarom is voor beiden dezelfde zorgverzekering niet altijd de beste keuze. Maak dus losse vergelijkingen voor alle gezinsleden. Minderjarige gezinsleden verzeker je mee op de ruimste dekking van de ouders, zodat zij gebruik kunnen maken van de aanvullende dekkingen.

Bespaar op je premie

Heb je genoeg geld achter de hand? Verhoog dan je eigen risico. Wanneer je je eigen risico verhoogt, wordt je premie lager.

Betaal je premie in één keer

Wanneer je je premie in één keer voor het hele jaar betaalt - dus niet maandelijks de premie betaalt - krijg je korting op je premie. Deze korting kan verschillen van 1 tot 2 procent. Niet alle verzekeraars geven een korting bij jaarbetaling.

Kijk goed naar je aanvullende zorgverzekering

Ga goed na of je een aanvullende zorgverzekering écht nodig hebt. Het is zonde van het geld als je een aanvullende verzekering afsluit en er vervolgens geen gebruik van maakt. Aanvullend verzekeren kan je onnodig extra kosten.

Pas op voor dubbel verzekeren

Denk er bij het afsluiten van een verzekering om dat je je niet dubbel verzekert. Een voorbeeld hiervan is een reisverzekering die medische kosten in het buitenland vergoedt en een ruime dekking voor buitenlandse zorg in de zorgverzekering. Door deze dekking in de reisverzekering, hoef je niet meer te kiezen voor een ruimere dekking in het buitenland in de aanvullende zorgverzekering. Een volledige vergoeding is verstandig, maar oververzekerd zijn niet.

Wat verandert er in 2023?

Vitamine D verdwijnt uit de basisverzekering

Jaarlijks krijgen 1,5 miljoen Nederlanders vitamine D voorgeschreven door de huisarts of een andere zorgverlener. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die last hebben van botontkalking of mensen met een darmaandoening. Het wordt voorgeschreven omdat de patiënten een hoge dosis vitamine D nodig hebben. Omdat vitamine D supplementen over het algemeen verkrijgbaar zijn bij drogisten, verdwijnt de vergoeding uit de basisverzekering.

Medicijn tegen overgewicht juist in de basisverzekering

In de basis zorgverzekering zit het medicijn Mysimba. Het medicijn zorgt voor een verminderde behoefte aan eten en het verlaagt de opname van dopamine. Er gelden voorwaarden voor het krijgen van een vergoeding uit de basisverzekering.

Streep door de collectiviteitskorting op de basisverzekering

In 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. De collectief verzekerden krijgen dus minder korting in 2023, want alleen op de aanvullende zorgverzekering kan nog een korting zitten. Gelukkig zijn er veel goedkopere zorgverzekeraars die geen korting geven, maar wel een veel lagere premie rekenen. Alleen op de duurdere polissen wordt er namelijk korting gegeven.

Hogere premie zorgverzekering in 2023

Net als de zorgverzekering 2022 wordt de verzekering in 2023 ook weer duurder. Verzekeraars hebben een verdere verhoging namelijk al aangekondigd. Door het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering met de voor jou gewenste dekking kun je de zorgverzekering afsluiten die goed bij je past en toch betaalbaar is. Vergelijk zorgverzekeringen dus ook dit jaar weer! Blijf alleen bij de huidige zorgverzekeraar als het ook echt de beste keuze is.

Gerelateerde artikelen over Zorgverzekeringen

Navigatie